Business Internaţional

Bancile centrale europene, lovite de scaderea dolarului, care mai doboara un minim

18.12.2003, 00:00 18



Deprecierea continua a dolarului din acest an va conduce la reevaluarea in sens negativ a activelor celor 12 banci centrale europene si la diminuarea drastica a profiturilor acestora.



Analistii estimeaza ca Bundesbank, banca centrala a Germaniei, va inregistra o scadere a valorii activelor sale cu pana la 6 miliarde de euro in acest an, daca aceste active vor fi evaluate utilizand cursul actual euro/dolar de 1,23, potrivit FT Deutschland.



Declinul monedei americane va determina si scaderea profitului anual pe 2003, banca germana fiind nevoita sa-si reevalueze in sens negativ rezervele de dolari.



"Profitul va fi mai mic decat cel inregistrat anul trecut. Una din cauze este si deprecierea dolarului fata de moneda europeana", a declarat pentru Financial Times Hans Georg Fabritius, unul din membrii consiliului de administratie al Bundesbank.



Bancile centrale nationale, precum si Banca Centrala Europeana (BCE), isi pastreaza cele mai multe rezerve sub forma de dolari americani. Bundesbank, care detinea la sfarsitul lui 2002 rezerve de dolari in valoare de 41 miliarde de euro, si-a vazut profitul pe anul trecut injumatatindu-se, pana la 5,4 miliarde de euro.



Banca isi va reevalua rezervele in valuta pe 31 decembrie 2003 si isi va anunta rezultatele financiare la sfarsitul lunii martie a anului viitor.



Bancile centrale ale Austriei si Olandei se gasesc in aceeasi situatie.



"2003 nu va fi cel mai bun an al nostru. Insa, cu toate ca euro s-a apreciat mult fata de dolar, nu vom inregistra pierderi, deoarece am vandut aur pe parcursul acestui an", a afirmat Arnout Wellink, guvernatorul bancii centrale olandeze.



Klaus Liebscher, guvernatorul bancii centrale a Austriei, a declarat saptamana trecuta ca profitul pe 2003 se va injumatati si va ajunge la 750 milioane de euro.





Dolarul ar putea surprinde pietele



Incepand cu anul 2002, dolarul a cazut fata de euro cu 17%, pana in jurul valorii de 1,23. Fata de euro, moneda americana a atins la inceputul acestei luni cel mai scazut nivel din 1999 si s-a apropiat de cel mai scazut curs din ultimii 10 ani fata de lira sterlina. Ieri, dolarul se tranzactiona la 1,2326.



Analistii nu anticipeaza o revenire a dolarului in viitorul apropiat. Mai mult, dupa publicarea din aceasta saptamana a raportului privind scaderea, pentru prima data din ultimii 21 de ani, a indicelui preturilor de consum, dolarul si-a continuat evolutia descendenta pe piata de la Londra, investitorii anticipand mentinerea ratei de dobanda de referinta la un nivel scazut pentru o perioada mai lunga de timp decat se estimase initial.



Scaderea preturilor poate furniza Rezervelor Federale americane un bun motiv pentru amanarea majorarii dobanzii, aflata in prezent la cel mai scazut nivel din ultimii 45 de ani, de 1%. BCE a mentinut rata de dobanda la 2% cu ocazia sedintei din 4 decembrie.



"Diminuarea indicelui preturilor de consum subliniaza inca o data ca rata de dobanda de referinta nu va creste prea curand", a declarat pentru Bloomberg News Shogo Nagaya, analist la Nomura Trust & Banking.



Oficialii Fondului Monetar International (FMI) estimeaza, la randul lor, ca dolarul ar putea cadea mai mult decat anticipeaza investitorii, atata timp cat SUA are rolul de motor al cresterii economice mondiale.



"Declinul dolarului ar putea fi mai accentuat" deoarece economia americana se extinde mai rapid decat celelalte economii dezvoltate. Rezultatul este un deficit de cont curent din ce in ce mai mare, potrivit raportului privind pietele financiare al FMI, pe luna noiembrie. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO