Business Internaţional

Bancile centrale din Europa de Est se intrec in reduceri ale dobanzilor de referinta

Bancile centrale din Europa de Est se intrec in reduceri ale dobanzilor de referinta
24.11.2009, 23:12 59

Rusia este al treilea stat din Europa Centrala si de Est carereduce rata dobanzii de referinta in noiembrie, dupa Ungaria siTurcia. Banca centrala a Rusiei a redus dobanda de politicamonetara pana la un nivel minim record, de 9%, de la 9,5%. Aceastaeste cea de-a noua reducere aplicata de institutie incepand cu lunaaprilie, in incercarea de a descuraja pariurile speculative perubla si de a dezgheta fluxurile de creditare catre gospodarii sicompanii.

Bancile centrale din Est sunt nevoite sa reduca si mai multdobanzile, in incercarea de a reinvia procesul de creditare, dupace masurile similare luate pana acum nu au reusit acest lucru.

Inca de la inceputul acestui an, pe fondul tulburarilor de pescena economica si cea financiara, banca centrala a Rusiei ainceput sa reduca dobanda de la 13%, cel mai ridicat nivel dinregiune dupa Turcia, unde rata era stabilita la 15%. In prezent,rata dobanzii de referinta din Rusia este pe pozitia secunda inregiune in topul celor mai ridicate rate dupa Ucraina, unde ratadobanzii de politica monetara este de 10,25% incepand cu lunaaugust.

Urmatoarea in top este Romania, care si-a mentinut rata dobanziineschimbata la 8% inca din luna septembrie.

In Ungaria, unde banca centrala a optat sa reduca rata dereferinta in luna noiembrie pentru a cincea luna consecutiv,aceasta este in continuare ridicata comparativ cu nivelurile dinPolonia sau Cehia. In Ungaria rata dobanzii de politica monetaraeste in prezent stabilita la 6,5%, dupa ce la sfarsitul anuluitrecut aceasta era de 10%. Prima mutare a bancii ungare a fostrealizata in luna ianuarie, cand a fost aplicata o reducere de0,5%. Din ianuarie pana in iulie, cand a inceput sirul de reduceri,banca nationala ungara a optat pentru mentinerea dobanzii.

O alta banca centrala care a decis sa actioneze in aceasta lunain vederea modificarii in sens negativ a ratei dobanzii a fost ceaa Turciei. In prezent rata este de 6,5%, la mai putin de jumatatedin nivelul de la inceputul anului. Banca Turciei este singura carea operat reduceri ale ratei in fiecare luna a acestui an. Ultimamodificare a fost de doar 0,25%.

Polonia si Cehia au in continuare cele mai mici rate aledobanzii de referinta din regiune, de 3,5%, respectiv 1,25%, asupracarora nu au mai intervenit din iunie, respectiv august.

Unul dintre principalii factori care influenteaza evolutiadobanzii de politica monetara este dinamica inflatiei.

"Corelatia dintre rata inflatiei si rata dobanzii este simpla, oinflatie mai mare conduce la rate ale dobanzii mai mari. Cu toateacestea, inflatia nu este singura constrangere pentru dobanda. Incazul Romaniei, evolutia cursului de schimb reprezinta o altaconstrangere pentru rata dobanzii", a declarat Ionut Dumitru, sefuldepartamentului de cercetare Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO