Business Internaţional

Băncile centrale din Europa de Est au un motiv bun să majoreze dobânzile - inflaţia, dar probabil nu o vor face

Băncile centrale din Europa de Est au un motiv bun să...

Autor: Catalina Apostoiu

03.02.2020, 21:37 218

Cele mai mari economii estice ale Uniunii Europene dispun de un lucru care le lipseşte de ceva vreme vecinelor lor vestice: o doză puternică de inflaţie. Dar chiar în condiţiile în care creşterea preţurilor sparge ţintele oficiale, băncile centrale din regiunea fostă comunistă nu sunt dispuse să majoreze costurile de finanţare, scrie Bloomberg.

Băncile centrale din Polonia, Cehia şi România nu-şi vor modifica probabil politica monetară în această săptămână, punând accent pe creşterea economică, ce a încetinit la nivelul regiunii deşi aceasta rămâne solidă.

Economiştii polonezi au descris o recentă creştere puternică a inflaţiei drept „uluitoare“, însă guvernatorul băncii centrale Adam Glapinski pare hotărât să menţină dobânzile la un minim record până la încheierea mandatului său, în 2022. Jerzy Kropinwnicki, membru al consiliului de politică monetară, declara luna trecută că majorarea dobânzilor când creşterea economică încetineşte „nu este cea mai bună politică“. Banca centrală a Cehiei este una dintre puţinele din Europa care încă se gândeşte la înăsprirea politicii monetare. Analiştii chestionaţi de Bloomberg sunt convinşi că nu va apărea nicio schimbare în condiţiile în care temerile privitoare la economia ţării orientată către exporturi prevalează.

Banca va fi „foarte tentată“ să majoreze dobânzile la şedinţele viitoare din cauza inflaţiei ridicate, potrivit lui Jan Vejmeleg, economist-şef la Komercni Banka. „Pe de altă parte, coroana puternică, combinată cu evoluţia favorabilă a industriei germane şi alte riscuri persistente vor oferi argumente solidă pentru menţinerea dobânzilor neschimbate“.

În pofida uneia dintre cele mai rapide creşteri ale inflaţiei din regiune, banca centrală a României va menţine dobânzile neschimbate pentru a 14-a şedinţă. Strategii au mai multe pe cap în afară de preţurile de conum: pe lângă încetinirea creşterii economice, deficitul bugetar a trecut de limitele UE, iar deficitul de cont curent reprezintă de asemenea un motiv de îngrijorare.

Tot în est, banca centrală a Ungariei şi-a menţinut dobânzile neschimbate la sfârşitul lunii trecute, conform aşteptărilor, în condiţiile în care economia este pe cale să încetinească în acest an, iar inflaţia este aşteptată să se retragă de la maximele pe 7 ani atinse în decembrie, potrivit Reuters.

Economiştii chestionaţi de Reuters au anticipat majorări nesemnificative de dobânzi în cazul Ungariei până la sfârşitul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO