Business Internaţional

Băncile centrale din Europa de Est au fost împinse anul trecut în prima linie a războiului cu inflaţia şi la fel vor fi şi anul acesta. Până acum lupta, deşi feroce, nu a avut succes

Pentru clienţii a patru mari companii de energie poloneze facturile vor creşte cu 24% anul acesta, conform tarifelor aprobate de autorităţi. Guvernatorul băncii centrale, Adam Glapinski, a spus că preţurile energiei vor contribui cu jumătate la inflaţie.

Pentru clienţii a patru mari companii de energie poloneze facturile vor creşte cu 24% anul acesta, conform tarifelor aprobate de autorităţi. Guvernatorul băncii centrale, Adam Glapinski, a spus că preţurile energiei vor contribui cu jumătate la inflaţie.

Autor: Bogdan Cojocaru

04.01.2022, 23:06 1446

În lumea băncilor centrale, 2022 va fi anul marii divergenţe. Unele vor sacrifica totul pentru a proteja revenirea economiei din pandemie, BCE fiind una dintre ele, iar altele, printre care şi cele din Europa de Est, vor lupta cu tot ce au contra ameninţării inflaţiei. Banca centrală a Ungariei este prima din UE care a început anul trecut lupta cu inflaţia şi este ultima care a majorat dobânzile în 2021. Banca naţională a Poloniei a fost presată să fie prima din 2022.

Anul trecut, când recesiunea adâncă provocată de pandemie a fost înlocuită de dezgheţul economic şi de o revenire istorică, Ungaria a devenit rapid ţara europeană cu cea mai puternică inflaţie. Când Banca Centrală Europeană şi alte instituţii similare din UE şi din lume insistau că inflaţia va fi trecătoare, ba chiar se bucurau că în sfârşit preţurile au luat-o din loc după ani de stagnare, banca naţională ungară a fost prima din UE care a pornit război contra scumpirilor, aruncând în luptă majorări de dobânzi.

Creşterea dobânzilor, adică scumpirea creditului, şi retragerea programelor de stimulare prin achiziţii de obligaţiuni (datorii de stat) sunt principalele leviere prin care o bancă centrală poate influenţa mersul inflaţiei. Doar că în Ungaria, şi rapid şi în alte state est-europene, inflaţia nu doar că înainta, ci sprinta. Banca centrală a Ungariei are acum în palmares cea mai agresivă campanie de înăsprire a politicii monetare şi este şi ultima din UE care în 2021 a urcat dobânzile.

Ultima acţiune de anul trecut din această campanie a fost a şaptea majorare din tot atâtea săptămâni a dobânzii la depozitele pe o săptămână. Acum, acest indicator este la cel mai ridicat nivel din UE şi, în pofida agresivităţii băncii centrale, inflaţia nu este nici pe departe îmblânzită şi nici moneda naţională, forintul, stabilizată.

Forintul are o puternică tendinţă de depreciere. O monedă slabă îi ajută pe exportatori deoarece le face produsele mai ieftine când sunt cumpărare în valutele de circulaţie internaţională, dar scumpeşte importurile şi alimentează inflaţia. În noiembrie 2021, preţurile erau cu peste 7% mai mari decât în aceeaşi luna a anului anterior. Însă anumite produse, printre care sarea, bicicletele, ţigările şi hamburgerii, s-au scumpit mult mai mult, arată o analiză publicată de Daily News Hungary. Anul acesta se anunţă creşteri semnificative de salarii, ceea ce ar putea amortiza impactul inflaţiei asupra puterii de cumpărare, dar şi majorările salariale dacă nu se justifică economic hrănesc inflaţia. Apoi, cresc şi unele costuri, cum ar fi taxele de drum şi vignetele.

În Polonia, cea mai mare economie din regiune, încă de luna trecută, când inflaţia anualizată a atins 7,8%, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, se făceau presiuni pentru ca banca centrală să fie prima din UE care anul acesta să majoreze dobânzile. Eugeniusz Gatnar, unul din membrii consiliului de politică monetară, a propus pentru şedinţa de politică monetară din ianuarie (care a avut loc ieri) o creştere a indicatorului de referinţă cu 50-75 de puncte de bază dacă inflaţia se menţine puternică, la nivelul de 8-8,5%.

Inflaţia a explodat în Polonia, iar banca centrală a început să acţioneze târziu şi de aceea acum efectuează creşteri de dobânzi în paşi mai mari. Gatnar a menţionat că un salt de 75 de puncte de bază nu poate fi exclus dacă proiecţia de  inflaţie pentru primul trimestru al acestui an „sparge bariera psihologică de 10%“. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă scutul antiinflaţie pus în acţiune de guvern (un pachet de creşteri de salarii şi scăderi de taxe) nu funcţionează. În Ungaria, efectele politicilor contra scumpirilor se lasă aşteptate. În Polonia, în decembrie banca centrală estima un vârf al inflaţiei de 8,3% anul acesta şi o cotă de 6,2% în decembrie 2022, scrie Bloomberg. Majoritatea analiştilor se aşteptau ca ieri banca centrală poloneză să urce dobânda cu 50 de puncte de bază. Guvernatorul Adam Glapinski a spus anterior că preţurile energiei vor contribui cu jumătate la inflaţie.

Pentru clienţii a patru mari companii de energie poloneze facturile vor creşte cu 24% anul acesta, conform tarifelor aprobate de autorităţi. Spre deosebire de ce se întâmplă în Europa de Est, ca de altfel în mai toate economiile emergente, BCE ar putea termina anul de unde a început, adică cu dobânzile la cel mai redus nivel din istorie, cred analiştii intervievaţi de Bloomberg.

Şefii bănci centrale a zonei euro au susţinut mult timp că factorii care produc inflaţia vor fi trecători, însă scumpirile persistă la un nivel ridicat mai mult decât au anticipat ei. Acum a devenit clar că pentru ei prioritatea este protejarea revenirii economice şi nu domolirea inflaţiei, un peşte alunecos care mulţi ani a stat ascuns. Inflaţia din zona euro este aşteptată să ajungă sub ţinta de 2% în 2023 şi să rămână acolo în 2024. Preşedinta BCE Christine Lagarde a spus că majorările de dobândă sunt „foarte improbabile“ anul acesta. „BCE este prinsă între un şoc al preţurilor şi o revenire lentă. Totuşi, resursele suficiente de forţă de muncă vor limita presiunile de preţuri, făcând ca inflaţia ridicată de acum să fie trecătoare“, se arată într-o analiză a Bloomberg Economics. În schimb, de la Rezerva Federală americană sunt aşteptate mai multe majorări de dobândă în 2022, prima poate chiar peste două luni. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO