Business Internaţional

Băncile centrale au devenit brusc mai preocupate de inflaţia despre care spuneau că este doar trecătoare

Băncile centrale au devenit brusc mai preocupate de...

Autor: Catalina Apostoiu

12.10.2021, 00:05 375

Doar pentru că inflaţia din pandemie este tranzitorie nu înseamnă că aceasta va dispăra prea curând. Aceasta este concluzia la care ajung strategii şi investitorii odată cu accelerarea creşterii preţurilor la nivel mondial, scrie Bloomberg.

Băncile centrale au devenit brusc puţin mai preocupate de inflaţie, deşi nu este clar cum politica monetară poate „repara“ lanţurile de aprovizionare date peste cap sau tempera criza energiei. Cu procesele de redresare economică în încetinire în paralel, au apărut chiar şi discuţii despre „stagflaţie“.

Mare parte a factorilor care împing preţurile în sus par a fi rezultat al pandemiei şi de aceea părerea unanimă era că creşterea inflaţiei nu va fi una de durată. Această poziţie se schimbă însă.

Pandemia este departe de a fi sub control, însemnând că vor mai exista închideri de fabrici şi blocaje. Iar chiar şi când pandemia se va sfârşi, ar putea exista consecinţe care tind să menţină inflaţia ridicată. Iar creşterea dramatică a preţurilor energiei va împinge în sus costul multor alte produse.

Costurile de trai nu cresc peste tot. Inflaţia este negativă în Japonia şi redusă în alte părţi ale Asiei. În plus, există forţe care au ţinut preţurile jos înainte de pandemie şi care s-ar putea manifesta din nou după încheierea acesteia.

Unul dintre factorii care vor menţine inflaţia ridicată are legătură cu lanţurile de aprovizionare, care sunt în continuare perturbate. Iar presiunile nu se diminuează încă. Cererea de bunuri continuă să crească, însă focarele locale, penuriile de materii prime şi criza energiei pun presiune pe ofertă.

Un alt factor priveşte consumul privat, care nu creşte încă. Gospo­dă­rii­le nu-şi cataloghează încă eco­nomiile acumulate în pandemie drept venituri suplimentare de cheltuit.

Şomajul rămâne mai ridicat decât înainte de pandemie, însă poziţiile vacante se situează de asemenea la niveluri record, iar acest lucru conferă angajaţilor din unele industrii o putere sporită de negociere. Aceştia ar putea face presiuni pentru creşteri salariale dacă inflaţia le va eroda în continuare puterea de cumpărare.

Investitorii trebuie să aibă grijă să nu subestimeze riscurile legate de inflaţie, avertiza recent Klaas Knot, membru al consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO