Business Internaţional

Băncile britanice riscă penalizări de 41 miliarde de dolari din cauza practicilor incorecte

Băncile britanice riscă penalizări de 41 miliarde de...

Autor: Anca Dumitrescu

01.10.2014, 18:19 123

HSBC Holdings ar putea înregistra costuri legate de litigii în valoare de 15,8 miliarde de dolari, cele mai mari în rândul băncilor britanice, urmată de Royal Bank of Scotland, cu 12,5 miliarde de dolari, potrivit analiştilor. Costurile Barclays pentru litigiile viitoare s-ar putea ridica la 8,9 miliarde de dolari.

Cele trei instituţii financiare ar putea constitui fiecare provizioane de 3,5 miliarde de dolari, în legătură cu investigaţiile autorităţilor de reglementare privind manipularea pieţelor valutare.

"Băncile europene vor fi în centrul atenţiei, este una dintre problemele care fac distincţie între performanţele acţiunilor băncilor europene şi cele ale băncilor din Statele Unite", a declarat Piers Brown, analist la Macquarie.

El a arătat că investitorii sunt înclinaţi să creadă că băncile au depăşit cea mai dificilă perioadă a litigiilor, dar în Europa situaţia este opusă.

Estimările Macquarie exclud costurile băncilor legate de neregulile legate de asigurările pentru împrumuturi şi dobânzile produselor de hedging.

Băncile britanice au plătit 16,3 miliarde de lire sterline (26 miliarde dolari) pentru despăgubirea clienţilor cărorea le-au vândut asigurări de împrumuturi, din ianuarie 2011, potrivit Autorităţii de suporaveghere a sectorului financiar.

Reprezentanţii Lloyds şi HSBC au refuzat să comenteze, iar cei ai RBS şi Barclays nu au fost disponibili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO