Business Internaţional

Băncile britanice ar putea fi obligate să se divizeze pentru a nu da naştere unei noi crize

Băncile britanice ar putea fi obligate să se divizeze pentru a nu da naştere unei noi crize

Autor: Adrian Voicu

12.09.2011, 09:54 203

Băncilor britanice ar trebui să li se ceară să îşi rupă diviziile de retail de cele de investiţii pentru a proteja clienţii şi contribuabilii de consecinţele unei eventuale noi crize financiare, se arată într-un raport al unei comisii guvernamentale britanice, citat de Bloomberg.

Băncile care deţin divizii de retail şi de obligaţiuni vor trebui să şi le capitalizeze separat până în 2019 se arată în propunerile făcute astăzi în raport de Comisia Independentă de analiză a sectorului bancar. Acest program ar putea costa până la 7 miliarde de lire sterline.

Analiza vine după ce în urmă cu un an guvernul i-a cerut lui John Vickers, 53 de ani, fost economist şef al Băncii Angliei, să conducă o comisie care să analizeze căile de creştere a competitivităţii şi reducere a riscurilor reprezentate de sectorul financiar.

Din 2007, guvernul britanic a fost forţat să cheltuiască, să garanteze şi să ofere împrumuturi în valoare totală de 850 de miliarde de lire sterline pentru salvarea băncilor britanice, conform Biroului britanic pentru Audit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO