Business Internaţional

Băncile avertizează: Preţul petrolului ar putea creşte până la 100 de dolari per baril. Ce s-ar putea întâmpla cu preţul la pompă

Băncile avertizează: Preţul petrolului ar putea...

Autor: Alex Ciutacu

15.05.2018, 17:23 1158

Preţul petrolului ar putea creşte până la 100 de dolari per baril până în 2019, nivel care nu a mai fost atins din 2014, potrivit unui nou studiu realizat de Merrill Lynch, parte a Bank of America.

În principiu, această creştere ar veni de la principiul de bază al pieţei de creştere a cererii în acelaşi timp cu scăderea ofertei, potrivit Quartz.

În cadrul unui interviu pentru Bloomberg, Francisco Blanch, şeful diviziei de cercetare pentru segmentul de mărfuri al Bank of America Merrill Lynch a discutat despre principalele dinamici care conduc piaţa petrolului.

Printre acestea, se numără faptul că producţia a scăzut în Venezuela. Potrivit Departamentului de Administrare a Informaţiilor din Energie din SUA (EIA), producţia în Venezuela a scăzut de la 2,3 milioane de barili pe zi în ianuarie 2016, la 1,6 milioane de barili pe zi în ianuarie 2018.

EIA spune că declinul vine în mare parte din cauza managementului de slabă calitate a industriei petroliere din Venezuela şi se aşteaptă ca declinul să continue.

Un alt factor care influenţează piaţa este retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul, care ar putea scădea producţia şi ar duce la preţuri mai mari.

Mai mulţi analişti se aşteaptă ca furnizarea de petrol către SUA să fie în scădere. Ei consideră că incertitudinea va plana asupra pieţei în următoarele săptămâni. Până acum, valoarea marilor companii petroliere a crescut cu 35 de miliarde de dolari în total de când SUA a anunţat că va ieşi din acordul cu Iran.

Piaţa poate fi influenţată şi de OPEC, marele cartel din industria petrolieră, care trebuie să se întâlnească în data de 22 iunie. Blanch spune că marea întrebarea este legată de cooperarea Rusiei cu OPEC.

Rusia a fost lovită de sancţiunile americanilor, în timp ce Arabia Saudită are un interes major în a duce preţul petrolului peste 80 de dolari per baril, pentru a realiza listarea la bursă a companiei Aramco.

Agenţia de presă Reuters scria în luna martie că Arabia Saudită şi Rusia iau în considerare încheierea unei alianţe pe termen de 10-20 de ani pentru a-şi atinge scopurile legate de petrol.

Dacă petrolul ar ajunge la 100 de dolari per baril, preţul la pompă ar putea ajunge la 3,6 dolari per galon în Statele Unite ( 3,7 lei per litru), cu un dolar peste preţul mediu actual.

Când preţul petrolului a ajuns la 140 de dolari per baril la mijlocul lui 2007, preţurile ridicate au dus la investiţii masive înspre maşini electrice şi alte tehnologii care funcţionează pe baza energiei regenerabile.

Dacă Bank of America are dreptate, iar petrolul ajunge la 100 de dolari per baril sau mai mult, investiţiile în vehicule electrice şi în tehnologii „verzi” ar putea căpăta un avânt considerabil.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO