Business Internaţional

Bancile au salvat Parmalat in ultimul moment

15.12.2003, 00:00 16



Compania producatoare de lactate Parmalat a rascumparat la finele saptamanii trecute obligatiuni in valoare de 150 de milioane de euro (175,5 milioane de dolari), dupa o intarziere de 4 zile care a sporit ingrijorarile privind posibilitatea ca firma sa intre in incapacitate de plata. Datoria totala a grupului italian se ridica la 6 miliarde de euro.



Bancile italiene au venit in ajutorul Parmalat exact inainte de expirarea termenului de gratie de cinci zile lucratoare pe care grupul il primise pentru a-si rascumpara obligatiunile. Scadenta initiala, pe care Parmalat nu a respectat-o, era pe 8 decembrie.



Parmalat, cu ajutorul bancilor sale, a dat 50 de milioane euro, rascumparand astfel datoria scadenta de 150 de milioane euro. Grupul rascumparase anterior obligatiuni in valoare de 110 milioane euro, insa trebuia sa plateasca si o dobanda de 9 milioane de euro. De asemenea, trezoreria italiana a acordat Parmalat un credit fiscal de aproximativ 30 de milioane euro.



Achitarea de Parmalat a unei parti din uriasa datorie pe care a contractat-o se pare ca nu a readus increderea investitorilor, care s-au aratat nemultumiti si nedumeriti de modul in care cel mai mare grup italian de produse alimentare nu a reusit sa stranga 40 de milioane de euro, desi anterior anuntase ca dispune de lichiditati de 4,2 miliarde de euro. "Nu sunt sigur daca a mai ramas capital in companie," a declarat un manager al unui fond de investitii.



Actiunile Parmalat au cazut cu 25%, la 87 de centi, in deschiderea sedintei de vineri, insa si-au revenit pe parcurs la 1,1 $. Pretul obligatiunilor Parmalat a cunoscut de asemenea o usoara ascensiune. In sedinta de joi titlurile grupului au cunoscut un declin de 47% ca urmare nerespectarii scadentei de rascumparare a obligatiunilor.



Standard & Poor's declarase in cursul saptamanii trecute ca, in cazul in care Parmalat isi va rascumpara luni datoria scadenta, va lua in considerare o imbunatatire a calificativului. "Trebuie sa avem o perspectiva mai clara asupra lichiditatii inainte a lua o decizie in privinta calificativului," a declarat Hugues de la Presle, analist senior la S&P din Londra. O serie de bancheri apropiati grupului au declarat ca afacerea Parmalat a ramas solida, in ciuda faptului ca o mare parte din banii companiei au ramas blocati in produse financiare complexe, care, in cazul in care nu sunt gestionate eficient, ar putea genera pierderi uriase.



Parmalat a admis de abia saptamana trecuta ca se confrunta cu o criza de lichiditate, desi afirmase in repetate randuri ca detine lichiditati - bani cash si echivalente - in suma de 4,2 miliarde euro.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO