Business Internaţional

Băncile americane se tem de o criză de bancnote în bancomate, după blocarea guvernului

Băncile americane se tem de o criză de bancnote în...

Autor: Marius Oncu

04.10.2013, 13:40 301

Trei dintre cele mai mari zece bănci din SUA au afirmat că pun în practică planuri folosite şi în august 2011, când politicienii americani au aprobat pe ultima sută de metri creşterea limitei de îndatorare a ţării. Statul federal american a fost nevoit săptămâna aceasta să implementeze prima oprire parţială a activităţii din ultimii 17 ani, după ce Congresul nu a ajuns la un acord pentru a vota bugetul anului fiscal 2014, care a început la 1 octombrie.

Pregătirile băncilor pentru o intrare a SUA în incapacitate de plată includ conferinţe zilnice între diferitele divizii, în încercarea de a anticipa viitoarele probleme. Un director important de la o bancă din SUA a declarat că instituţia de credit livrează cu 20-30% mai mulţi bani la bancomate pentru eventuale situaţii în care clienţi panicaţi vor să retragă fonduri în masă.

Depozitele bancare sunt garantate în SUA în limita a 250.000 de dolari, dar perturbările majore de pe piaţa financiară - în special criza din 2008 - au cauzat retrageri semnificative indiferent de garanţiile autorităţilor federale.

Un angajat al altei bănci a declarat, de asemenea, că bancomatele sunt alimentate cu mi mulţi bani. O a treia instituţie de credit a refuzat să comenteze, dar a afirmat că majorează în mod obişnuit sumele livrate bancomatelor în perspectiva unor evenimente negative majore, precum uraganele.

Severitatea unei crize legate de limita de îndatorare depinde de cât de rapid sunt reluate negocierile între partidele Democrat şi Republican, notează Financial Times. Fiecare dintre cele două partide controlează câte o cameră a Congresului şi are astfel posibilitatea de a respinge legi.

Băncile pregătesc măsuri de urgenţă pentru a se descurca într-o eventuală situaţie de panică, inclusiv suplimentarea lichidităţilor din bancomate şi sucursale sau facilităţi pentru angajaţii federali trimişi în concediu fără plată din cauza blocării parţiale a activităţii statului.

Măsurile sunt, însă, temporare, iar o perioadă prelungită de blocaj în privinţa bugetului şi a creşterii limitei de împrumut ar avea efecte profunde, afirmă bancherii.

"Putem folosi planurile acestea aproximativ o lună", a spus directorul uneia dintre cele trei bănci.

Băncile şi-au suplimentat capitalul în ultimii ani, după criza financiară declanşată în 2008, iar Rezerva Federală (Fed) a afirmat că pot rezista unui şoc economic sever. Asigurarea din partea Fed nu a liniştit băncile, care se pregătesc pentru posibile probleme rezultate din intrarea SUA în incapacitate de plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO