Business Internaţional

Băncile americane se pregătesc să anunţe un val de plăţi către acţionari. Când vor primi băncile din Europa undă verde la plăţi?

Wall Street-ul este pe cale să anunţe un val de creşteri de dividende şi răscumpărări de acţiuni în condiţiile în care testele de rezistenţă derulate de banca centrală americană au indicat că industria a acumulat rezerve suficiente de cash în timpul pandemiei, relatează Bloomberg.

Băncile îşi pot anunţa planurile pri­vind distribuirea capitalului după în­chiderea pieţelor pe 28 iunie, iar r­e­zul­tatele solide ale industriei în­seam­nă că plăţile ar putea fi cele mai mari din is­torie după examenele anuale ale Fed.

Estimări preliminare indică faptul că cele mai mari şase bănci americane, printre care JPMorgan Chase, Bank of America şi Citi­group, ar putea returna peste 140 mld. dolari acţionarilor.

Notele de trecere înseamnă că băncile sunt oficial libere de restricţiile pe care Fed le-a impus asupra plăţilor de dividende şi răscumpărărilor de acţiuni anul trecut în contextul pan­de­miei. Rezultatele so­lide semnalează de asemenea că in­dus­tria a ajuns să se mai obişnuiască cu astfel de teste.

„În ultimul an, banca centrală a derulat trei teste de rezistenţă cu diferite ipoteze de recesiune şi toate au confirmat că sistemul bancar este solid pozi­ţionat pentru a susţine redresarea“, se arată într-o notă a vicepreşedintelui Fed Randal Quarles.

Chiar înaintea anunţării rezul­ta­telor, grupurile de lobby de pe Wall Street apărau planurile indus­triei de creştere a plăţilor către acţionari.

Kevin Fromer, preşedinte al Financial Services Forum din Washington, argumenta recent că majorarea dividendelor şi răscumpărările reprezintă „un semn promiţător pentru economie“.

Astfel de comentarii nu îi vor impression probabil însă pe legislatorii progresişti care consideră răscumpărările o formă de manipulare a pieţelor ce-i îmbogăţeşte pe executivi.

În Europa, consiliul de supervizare al Băncii Centrale Europene va discuta luna viitoare o posibilă ridicare a restricţiilor privind dividendele bancare la sfârşitul lunii septembrie. BCE a anunţat că va elimina restricţiile, care apasă asupra acţiunilor bancare, dacă economia nu se deteriorează.

Deşi discuţia privind dividendele nu a avut loc încă, mai mulţi oficiali din sectorul bancar european se aşteaptă ca restricţiile să fie ridicate.

Andrea Enria, preşedinte al consiliului de supervizare al BCE, declara recent că speră ca acest lucru să se întâmple în scurt timp.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.