Business Internaţional

Băncile americane răsuflă uşurate după amânarea momentului renunţării la Libor, rată care s-a dovedit a fi atât de uşor de manipulat

Băncile americane răsuflă uşurate după amânarea...

Autor: Catalina Apostoiu

07.12.2020, 00:05 751

Decizia surprinzătoare a autorităţilor americane de amânare a momentului renunţării la Libor a provocat un sentiment de uşurare în rândul băncilor, managerilor de active şi debitorilor care întâmpină dificultăţi în a găsi modalităţi de a scăpa treptat de depedenţa de o rată de referinţă Libor raportată la dolar, depăşită şi atinsă de un scandal major de manipulare a dobânzilor pentru profit, scrie Financial Times.

Rata, folosită pentru finanţarea pe termen scurt a băncilor la nivel mondial, ar urma să nu mai fie folosită în majoritatea monedelor la finalul anului 2021. Însă introducerea unei alternative în SUA este extrem de complicată având în vedere că la Liborul în dolari sunt raportate contracte în valoare estimată de New York Fed la 200.000 mld. dolari, cu mult mai mult decât în cazul tuturor celorlalte versiuni.

Reflectând amploarea acestei provocări, IBA, care calculează şi supervizează rata, a anunţat că intenţionează să publice dobânzile zilnice pentru Libor pe dolar până la sfârşitul lunii iunie 2023, cu 18 luni peste termenul limită anterior.

Decizia, susţinută de autorităţi ca banca centrală americană şi Financial Conduct Authority din Marea Britanie, contrastează puternic cu poziţia iniţială fermă împotriva modificării termenului limită pentru sfârşitul anului viitor.

Autorităţile au avertizat în mod repetat sectorul financiar că Liborul trebuie să dispară. Temerile băncilor că reorientarea către o nouă rată ar putea produce probleme au fost în mare parte date deoparte.

Asta, în parte datorită frustrării legate de scandalul anterior, dar şi temerii că Liborul reprezintă o piaţă care nu mai există.

Autorităţile au lăsat în seama băncilor să găsească cum să facă această trecere fără probleme. Iar sarcina este una extrem de dificilă pentru Liborul în dolari pentru că trecerea trebuie să se facă la o rată cu totul nouă, Sofr. Progresele s-au dovedit a fi lente.

Decizia recentă a autorităţilor reprezintă un „pas prudent“, potrivit Bank Policy Institute. Mulţi speră ca perioada de prelungire să însemne că majoritatea contractelor existente pe Libor pur şi simplu să expire înainte de a fi nevoie de o rescriere a acestora.

Andreas Wilgen, analist la Fitch, arată însă că o prelungire nu va însemna în mod automat o tranziţie uşoară la mijlocul anului 2023.

Autorităţile au ţinut să sublinieze că nu vor ca participanţii de pe piaţă să încetinească ritmul pregătirilor pentru renunţarea la Libor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO