Business Internaţional

Băncile americane înoată în bani: Depozitele au crescut cu 2.000 miliarde dolari de la începutul crizei

Băncile americane înoată în bani: Depozitele au...

Autor: Alex Ciutacu

22.06.2020, 14:00 481

Depozitele bancare au crescut în SUA cu o valoare record de 2.000 miliarde dolari din ianuarie şi până acum, potrivit datelor Rezervei Federale, banca centrală americană, citate de CNBC.

Sumele de bani care au ajuns în bănci nu au un termen de comparaţie din punct de vedere istoric. Doar în luna aprilie, depozitele au crescut cu 865 miliarde dolari, depăşind recordul anterior stabilit pentru un an întreg.

Această evoluţie a fost încurajată de răspunsul în faţa răspândirii virusului. Guvernul a eliberat sute de miliarde de dolari pentru a sprijini businessurile mici şi persoanele fizice prin cecuri trimise în poştă şi prin beneficii de şomaj.

Rezerva Federală a lansat mai multe eforturi pentru a sprijini pieţele financiare, inclusiv un program nelimitat de achiziţie de obligaţiuni. Toate acestea, corelate cu incertitudinea fără precedent, au determinat atât gospodăriile, cât şi corporaţiile globale, să strângă cash.

Mai mult de două treimi din aceşti bani s-au îndreptat spre cele mai mari 25 de instituţii financiare, potrivit datelor băncii centrale. Printre principalii beneficiari se numără giganţi precum JPMorgan Chase, Bank of America şi Citigroup – cele mai mari bănci americane după active.

„În orice mod te uiţi la situaţie, această creştere a fost absolut extraordinară. Băncile sunt inundate cu cash, înoată în bani”, a explicat Brian Foran, analist în cadrul Autonomous Research.

Există mai multe motive pentru care cele mai mari bănci americane – supravieţuitorii crizei din 2008 – au fost principalele destinaţii pentru aceste depozite.

Când statele americane au început să treacă la măsuri de carantină totală în luna martie, corporaţiile precum Boeing şi Ford au atras imediat linii de credit de zeci de miliarde de dolari – bani care au fost păstraţi în băncile care au acordat liniile de finanţare.

Mai mult, marile bănci au servit o mare parte dintre beneficiari programului guernamental de 660 miliarde doalri prin care sunt sprijinite micile afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO