Business Internaţional

Bancherii sunt nevoiti sa stranga cureaua

27.11.2008, 16:25 15

Revolta populista impotriva sistemului bancar a inceput. Utilizandu-se mii de miliarde de dolari din fondurile contribuabililor pentru a relansa bancile de investitii si institutiile de creditare, era inevitabil ca executivii din domeniul bancar sa nu fie fortati sa se justifice in fata noilor detinatori.

Insa daca s-au gandit ca managerul unui fond de asigurari cu o tinta ridicata legata de profiturile generate de investitiile sale ar fi un client dificil, este greu de imaginat cum se vor descurca cu furia publica, scrie International Herald Tribune. Bancherii care nu vor oferi justificari puternice pentru ceea ce fac si pentru remuneratiile exagerate ar putea sa se vada pusi in situatia de a ramane someri.
Scrutinul va incepe cu tema salariilor. Structura de remunerare ce a caracterizat buzunarele pline din industria bancara in ultimii ani nu va mai rezista. Procurorul general al New Yorkului, Andrew Cuomo, vrea sa afle care vor fi bancile ce vor oferi bonusuri la sfarsitul anului curent. Henry Waxman, presedintele Comisiei pentru supraveghere si reforma guvernamentala, va merge mai departe. El a solicitat celor noua banci ce beneficiaza de ajutor financiar federal, incluzand JPMorgan si Goldman Sachs, sa predea o lista cu angajatii care au avut salarii anuale mai mari de 500.000 de euro incepand cu 2006.
Pentru Wall Street, toata situatia pare mai degraba o vanatoare de vrajitoare. Insa nu este cu nimic distinct fata de abordarea unui actionar cu simt practic care ar dori aceste informatii in schimbul investitiei pretioase de capital. In realitate, nu multi actionari au solicitat astfel de informatii in trecut si era destul de confortabil pentru banci sa ii ia in deradere pe cei mai indrazneti, intrucat banii veneau de la alti clienti care de multe ori inchideau ochii in fata neregularitatilor.
Asadar, o abordare proactiva ar putea sa sprijine bancile in manevrarea situatiei actuale. In primul rand, ar trebui sa stranga cureaua din proprie initiativa. Managerii de top de la Deutsche Bank, care au castigat cumulat 120 milioane de euro in 2007, servesc drept exemplu, refuzand sa primeasca vreun bonus la sfarsitul lui 2008.
Atitudinea afisata de executivii de la Deutsche Bank ar putea fi considerata extremista de bancherii de pe Wall Street, care daca nu vor hotari sa accepte o reducere a bonusurilor primite, se vor trezi ca vor fi solicitati sa-si justifice fiecare banut in parte.
Una este pentru guvern sa finanteze prin programe de salvare o banca aflata in colaps si care administreaza depozitele populatiei si cu totul altceva pentru contribuabili sa finanteze prin resurse proprii institutii bancare si echipele situate in spatele lor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO