Business Internaţional

Bancherii londonezi cred ca iX este moarta si ingropata

11.09.2000, 00:00 13



Proiectul de fuziune dintre London Stock Exchange si Deutsche BA¶rse, in urma caruia urma sa ia nastere bursa internationala iX, "este ingropat si inmormantat", reiese din afirmatiile facute vineri de renumiti bancheri londonezi, citati de Reuters.

"Daca ma intrebati daca proiectul iX este mort in actuala formula, atunci raspunsul este simplu: da", a spus unul din bancherii cei mai importanti din City.

"Acest proiect este istorie", a spus un alt bancher.

Finalizarea planului de infiintare a bursei internationale iX a devenit incerta, in urma cu doua saptamani, odata cu aparitia ofertei ostile de preluare a London Stock Exchange din partea operatorului bursier suedez OM Gruppen.

"Totul s-a schimbat in momentul aparitiei acestei oferte. Cand ne confruntam cu o incercare de preluare ostila, nu stie niciodata care va fi rezultatul final", a declarat Agentiei Reuters un al doilea renumit bancher, care a dorit de asemenea sa ramana anonim. Acesta a adaugat ca termenii concreti ai ofertei OM vor fi facuti publici in urmatoarele zile.

Principalii rivali ai bursei de valori din Londra sunt bursa americana Nasdaq, bursa ce urmeaza sa ia nastere prin alianta operatorilor bursieri din Paris, Amsterdam si Bruxelles - Euronext, precum si Deutsche BA¶rse, cu care LSE intentioneaza sa se alieze.

Potrivit analistilor, daca LSE ar alege drept partener de fuziune pe oricare dintre cei trei concurenti majori, pretul unei astfel de aliante nu ar depasi pe cel stabilit in propunerea de infiintare a iX.

Actiunile LSE insa, cotate la 22 de lire sterline/actiune inainte de aparitia ofertei OM, au urcat pana la un maxim de 31,5 lire sterline/actiune, incheind sedinta bursiera de vineri la 29,25 lire/actiune.

In acelasi timp, actiunile OM au scazut vineri cu 11 coroane pana la cotatia de 437 coroane/actiune, ceea ce inseamna 27,7 de lire sterline pentru o actiune - peste oferta initiala facuta de OM, de 27 de lire sterline/actiune.

"Folosind un limbaj sportiv se poate spune ca LSE este in joc" iar grupul care doreste sa o achizitioneze va trebui sa ofere o prima considerabila peste valoarea actiunilor bursei londoneze", a afirmat prima sursa citata.

In ciuda opiniilor larg raspandite ca proiectul initial de fuziune nu are cum sa se realizeze in aceasta forma, un purtator de cuvant al LSE a declarat vineri ca bursa londoneza intentioneaza sa duca la bun sfarsit proiectul iX.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO