Business Internaţional

Bancherii germani trebuie să aducă de acasă 10 mld de euro la capital

Băncile germane au nevoie de recapitalizări 9,6 miliarde euro, pentru a se încadra în noile reglementări de capital ale UE

Foto: Shutterstock

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

02.12.2011, 15:38 218

Băncile germane au nevoie de recapitalizări în valoare totală de 9,6 miliarde euro pentru a se încadra în noile reglementări de capital ale Uniunii Europene până la mijlocul anului viitor, au declarat vineri pentru Reuters surse bancare.

Autoritatea Bancară Europeană revizuieşte rezultatele celor mai recente teste de stres efectuate în rândul băncilor europene şi va anunţa săptămâna viitoare necesarul de capital pe care trebuie să-l atragă fiecare instituţie de credit, precum şi o serie de îndrumări.

Estimările antetioare ale instituţiei indicau un necesar de capital de 106 miliarde euro la nivelul UE.

Autoitatea Bancară a hotărât că marile bănci europene trebuie să ajungă la o rată a capitalului de rang întâi de 9% până la jumătatea anului viitor, deşi instituţiile de credit au cerut indulgenţă.

Publicarea noilor reglementări va avea loc la scurt timp înaintea summit-ului UE din 9 decembrie, considerat de importanţă crucială pentru viitorul zonei euro. Summit-ul ar putea aduce un mult-aşteptat plan decisiv anticriză din partea liderilor europeni, care ar reduce presiunile de pe pieţele financiare şi ar înlesni finanţarea băncilor.

Între timp, băncile europene continuă să vândă active pe plan mondial, pentru a se încadra în noile reglementări.

Industria bancară încearcă să convingă politicienii să reducă cerinţele de capital sau să deruleze implementarea lor pe o perioadă mai îndelungată, argumentând că băncile nu pot să acopere deficitul de capital şi să continue simultan să crediteze economia, în condiţii deja dificile.

Dintre băncile germane, Commerzbank ar putea fi nevoită să atragă 5 miliarde euro, au declarat anterior pentru Reuters surse apropiate situaţiei, în timp ce Deutsche Bank are nevoie de 2,8 miliarde euro, potrivit unei alte surse.

Marile bănci britanice nu trebuie să atragă capital suplimentar, potrivit Autorităţii Bancare Europene, însă Banca Angliei a cerut joi instituţiilor de credit locale să profite de orice oportunitate de a-şi majora capitalul, ca metodă de "asigurare" împotriva unei "crize periculoase" în zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO