Business Internaţional

Bancherii europeni către politicieni: Salvaţi-ne de americani!

Bancherii europeni către politicieni: Salvaţi-ne de...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.06.2016, 00:00 1908
Băncile europene sunt pe punctul de a lansa o ultimă campanie în lupta de a împiedica schimbări în reglementări despre care spun că le vor face pierzătoare în cursa cu concurenţii americani, scrie Politico.eu. Bancherii se plâng că noile reguli bancare interna­ţio­nale apărute după criză lucrează în avantajul americanilor şi le vor distruge companiile. Strategia băncilor: înrolează politicieni europeni care le înţeleg necazurile pentru a contra instituţiile internaţionale de reglementare dominate de SUA. Aceasta pentru că nu au reuşit să convingă autorităţile de reglementare să relaxeze noile reguli care le afectează operaţiunile. Astfel, industria bancară europeană va dezlănţui un asalt în forţă al lobby­ului pe coridoarele puterii din Bruxelles, Frankfurt, Londra şi Paris în urmă­toarele luni. Ban­cherii şi lobbyiştii spun că argu­mentele care vor fi aduse miniştrilor de finanţe, pre­mierilor şi comisarilor vor suna cam aşa: dacă nu schimbaţi, amendaţi sau amânaţi noul cadru de reglementare, băn­cile europene vor fi distruse de rivalii ame­ricani – şi întrea­ga economie euro­peană va avea de suferit.

Băncile americane şi unele autorităţi de reglementare resping astfel de idei, spunând că eforturile băncilor europene sunt doar încercări disperate de a da vina pe altcineva pentru pierderile din teren.

Însă executivii băncilor europene le vor spune politicienilor că regulile le sunt contrare şi că în joc este viitorul industriei financiare din ţările europene. Iar timpul se scurge repede. Influentul Comitet de la Basel pentru Supraveghere Bancară - principala autoritate internaţională de reglementare în sectorul bancar, a stabilit ca limită sfârşitul anului pentru completarea setului Basel III, noi reglementări mai stricte care au ca scop împiedicarea producerii unui dezastru financiar de genul celui din 2008.

Desigur, şI băncile americane va trebui să respecte noul cadru normativ. Însă băncile europene susţin că jucătorii americani au mai multă influenţă în Comitet deoarece europenii nu sunt reprezentaţi de o singură voce, ci de miriadele de voci ale autorităţilor naţionale de reglementare. Rezultatul ar fi că regulile Basel III tind să favorizeze băncile americane. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO