Business Internaţional

Bancherii de la Goldman Sachs raman numarul unu la capitolul achizitii si fuziuni

Bancherii de la Goldman Sachs raman numarul unu la capitolul achizitii si fuziuni

Click pentru imaginea marita

13.07.2007, 20:29 16

Semestru dupa semestru, recordurile se acumuleaza. La nivel mondial, volumul fuziunilor si al achizitiilor a atins pe primul semestru 2.789 de miliarde de dolari (2.040 mld. euro), conform datelor preliminare publicate de firma de cercetare Dealogic. Datele indica o crestere de 51% fata de primul semestru al anului trecut.
"Volumele continua sa inregistreze o crestere sustinuta", remarca Jean-Baptiste Charlet, managing director in cadrul Morgan Stanley. Un volum in crestere, dar un numar de operatiuni in scadere.
Numarul tranzactiilor a scazut cu 6% in ultimul an, dovada ca amploarea tranzactiilor este in crestere. Iar in opinia bancherilor de investitii nu exista semnale ca aceasta tendinta de crestere se va opri.
Animata de tranzactiile ample incheiate in sectorul bancar sau al energiei, Europa a reprezentat aproape jumatate din acest volum. Astfel, in Europa au fost anuntate operatiuni in valoare de 1.180 de miliarde de dolari in primul semestru, in crestere cu 75% pe un an, conform datelor Dealogic.
Batalia pentru preluarea controlului asupra bancii olandeze ABN Amro, evaluata la peste 97 de miliarde de dolari, reprezinta cea mai ampla tranzactie a semestrului pe plan mondial.
Profitand de nivelurile ridicate de lichiditati, fondurile de investitii au fost in continuare foarte active, dupa cum o arata implicarea acestora in dosarele Altadis, Alliance Boots sau chiar Sainsbury. In plus, acestea isi asuma mai multe riscuri.
"In cadrul ultimelor operatiuni importante incheiate pe plan european, fondurile au actionat individual", a declarat Jean-Baptiste Charlet. Totusi, in Europa, achizitiile realizate de companii s-au dublat in ultimul an.
In clasamentul bancilor de investitii realizat de Dealogic, Goldman Sachs continua sa detina prima pozitie pe toate regiunile din lume. Banca este urmata de Morgan Stanley in lume si in Statele Unite si de UBS in Europa.
In Franta, tendinta inregistrata in Europa si pe plan mondial nu s-a manifestat in primul semestru. Volumul operatiunilor anuntate s-a aflat in scadere comparativ cu primul semestru al anului 2006. Conform Dealogic, s-a atins un nivel de 170 de miliarde de dolari, in scadere cu 11% fata de primul semestru al anului trecut.
"In acest an nu au mai fost anuntate tranzatii foarte ample de genul Arcelor-Mittal sau GDF-Suez", remarca Charles-Henri Le Bret, director investment banking pentru Franta in cadrul UBS. "Au existat in schimb multe operatiuni de cateva miliarde, ceea ce dovedeste ca piata este caracterizata de conditii favorabile." In acelasi timp, anumite tranzactii importante au fost amanate pe fondul alegerilor. Piata a fost animata insa de mai multe tranzactii de cateva zeci de miliarde de dolari, cum ar fi ofensiva Sacyr asupra Eiffage de 23,8 mld. dolari sau achizitia Rodamco de catre Unibail in schimbul a 19 mld. dolari.
Conform clasamentului Dealogic, BNP Paris ocupa primul loc in Franta cu operatiuni de peste 61 de miliarde de dolari si 41 de tranzactii.
Prezenta in patru din cele mai importante zece tranzactii ale semestrului, J.P. Morgan se plaseaza pe urmatorul loc, oferind consultanta in operatiuni de 53 de miliarde de dolari. Pe pozitia a treia a urcat Calyon datorita rolului jucat in dosarul Sacyr-Eiffage si Allianz-AGF. Fondurile de investitii au dominat in continuare scena operatiunilor M&A in primul semestru. Progresand in ritm cu piata, fondurile de investitii sunt responsabile pentru 20% din volumul fuziunilor si achizitiilor la nivel mondial, fata de 23% in al doilea semestru al anului trecut.
In mod nesurprinzator, avand in vedere dinamismul manifestat de marile fonduri de investitii nord-americane de la inceputul anului, sectorul este cel mai bine reprezentat in Statele Unite. Astfel, in Statele Unite, fondurile au luat parte la 35% din fuziunile si achizitiile incheiate in primul trimestru, comparativ cu 13% in Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO