Business Internaţional

Bancherii de investiţii îşi părăsesc băncile din cauza mediului toxic de lucru

Bancherii de investiţii îşi părăsesc băncile din...

Autor: Catalina Apostoiu

21.07.2021, 22:36 1077

În condiţiile în care angajaţii lor de­mi­sio­nează sau se confruntă cu sen­ti­men­tul de burnout, băncile încearcă să-i păstreze oferindu-le majorări sala­ria­le, bonusuri, vacanţe sau chiar bici­cle­te Peloton gratuite, scrie Bloomberg.

Acest lucru înseamnă că nu a fost niciodată mai profitabil să fii bancher tânăr în SUA. Problema este însă că nu a fost de asemenea niciodată mai profitabil pentru aspiranţi să lucreze în afara lumii finanţelor. Iar diferenţa dintre bănci şi alţi angajatori ca firmele tech se îngustează.

O prezentare pregătită de 13 analişti tineri din cadrul Goldman Sachs la începutul anului a scos la iveală condiţiile extrem de dificile de lucru pentru bancherii tineri. Goldman a reacţionat angajându-se să reducă numărul orelor de lucru din weekend şi să crească numărul de angajaţi din diviziile cele mai active.

Însă volumul de lucru extrem de ri­dicat al analiştilor bancari a rămas ne­schimbat, în unele cazuri crescând chiar.

Deutsche Bank a anunţat recent că majorează plăţile analiştilor din divizia de investment banking, anunţul venind după ce bănci rivale ca Citigroup şi Barclays au decis să crească salariile celor mai tineri an­gajaţi, mulţi dintre care au supor­tat ritmul alert al activităţii de pe pieţele de capital din ultimul an. Pentru mulţi, acesta s-a tradus într-un program prelungit de lucru de la distanţă în timpul lockdownurilor.

Din cauza culturii toxice de lucru, unii angajaţi ai Credit Suisse s-au declarat sătui, executivii băncii luptându-se să-i păstreze pe cei mai talentaţi şi să redreseze banca de pe urma unei serii întregi de scandaluri.

Cel puţin cinci bancheri de top şi peste 20 de tineri manageri din Orientul Mijlociu şi Africa au părăsit Credit Suisse de la începutul anului 2019. Interviuri cu 26 de persoane familiare cu activităţile diviziilor respective relevă o cultură toxică de lucru caracterizată de intimidare şi bullying. Presiunile de a aduce rezultate i-au împins pe unii să-şi asume riscuri excesive care au contribuit la pierderi pentru clienţi.

Grupul Credit Suisse a anunţat plecare a încă patru senior bancheri în urma scandalurilor legate de Archegos Capital Management şi Greensill Capital, înregistrând până acum peste 30 de plecări.

În afară de Archegos şi Greensill, Credit Suisse a avut şi alte probleme, inclusiv un scandal de spionaj care a forţat plecarea fostului său CEO. Bancherii săi au fost de asemenea anchetaţi în Marea Britanie şi SUA cu privire la credite acordate Mozambicului, care au aruncat ţara într-o criză a datoriilor.

Şi Deutsche Bank a fost implicată în nenumărate scandaluri, printre care cel legat de tranzacţii cu credite ipotecare subprime, care au dus la declanşarea crizei financiare din 2008, operaţiuni de spălare de bani în Rusia, manipularea ratelor dobânzilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO