Business Internaţional

Bancherii americani au gasit o noua sursa de profit: banca centrala

03.08.2009, 17:13 21

Bancile de pe Wall Street obtin profituri consistente din tranzactiile realizate cu banca centrala americana (Fed), ridicand semne de intrebare privitoare la strategia urmata de Fed in operatiunile desfasurate cu entitati din sectorul privat, scrie Financial Times.

Fed a devenit unul dintre cei mai mari clienti ai Wall Street-ului in timpul crizei financiare, achizitionand volume masive de titluri in scopul stabilizarii pietelor. In unele cazuri, cum ar fi piata titlurilor bazate pe ipoteci, banca centrala americana cumpara mai multe obligatiuni decat orice alta institutie. Totusi, banca centrala nu este un jucator de piata tipic. In interesul transparentei, institutia isi anunta adesea in avans intentia de a achizitiona anumite titluri. Un fost oficial al Fed a declarat ca aceasta strategie permite bancilor sa vanda titlurile respective catre Fed la preturi umflate.

 

Metoda ascunsa de sprijinire a bancilor

Profiturile care rezulta reprezinta o modalitate relativ ascunsa de sprijinire a bancilor, iar Wall Street-ul s-a pregatit sa profite de aceasta situatie. Barclays, de exemplu, trimite clientilor e-mail-uri cu noutati privitoare la bilantul Fed, precizand in detaliu proportia din piata reprezentata de titlurile detinute de banca centrala.

"Poti face profituri uriase din tranzactiile realizate cu guvernul", a declarat un executiv al unei importante firme de administrare de investitii. "Guvernul este un cumparator si vanzator urias, iar Wall Street-ul detine intreaga putere in ceea ce priveste preturile."

Un fost oficial al Trezoreriei americane si reprezentantii Fed au declarat ca situatia a ajuns intr-un punct in care "toata lumea profita. Aceasta transparenta dauneaza bancii centrale".

 

Fed este prinsa la mijloc

Abordarea Fed in ceea ce priveste achizitiile de titluri a fost aparata de William Dudley, presedinte al biroului Fed din New York. "Credem ca a opta pentru transparenta este un lucru pozitiv. Daca n-am da dovada de transparenta, am fi criticati pe alte motive", a declarat Dudley. Un alt oficial familiar cu situatia a declarat ca banca centrala este constienta de aceasta situatie, dar ca obiectivele politicii sale sunt mai importante.

Barney Frank, presedintele comitetului de servicii financiare din cadrul Camerei Reprezentantilor, a declarat ca aceasta situatie ar putea reprezenta o parte a pretului ce trebuie platit pentru stabilizarea sistemului financiar.

Totusi, el a adaugat ca Congresul va monitoriza situatia.

Intensificarea activitatii Fed a coincis cu o crestere generala a spreadurilor in conditiile scaderii numarului de jucatori de pe piata.

Larry Fink, CEO al administratorului de fonduri BlackRock, arata ca situatia reflecta capacitatea bancilor de a profita de reducerea competitiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO