Business Internaţional

Banca Ungariei: Sa nu intram in zona euro pe usa din spate

08.03.2009, 18:04 16

Ungaria ar trebui sa faca eforturi reale pentru a indeplini criteriile impuse de Tratatul de la Maastricht, mai degraba decat sa incerce sa gaseasca solutii usoare in vederea aderarii la zona euro, a spus Andras Simor, guvernatorul bancii centrale a Ungariei, potrivit Portfolio.

Oficialul bancii centrale maghiare nu crede ca Ungaria are sanse sa intre in sistemul ERM-2 (Mecanismul Ratelor de Schimb - 2), "antecamera" zonei euro, daca forintul continua sa se mentina atat de volatil.
Simor a spus ca masurile adoptate de guvernul de la Budapesta pentru a aplana efectele crizei sunt "masuri potrivite situatiei, ce iau pulsul evenimentelor", insa adauga ca acestea nu vor fi suficiente, chiar daca vor fi implementate, atat din punctul de vedere al timing-ului, cat si al profunzimii crizei.
El mai spune ca "nu putem vorbi" despre un faliment national al Ungariei, deoarece aceasta isi poate duce la bun sfarsit responsabilitatile, chiar daca acest lucru se va putea doar cu ajutor extern - aici facand referire la creditul pe care l-a primit statul de la institutiile financiare internationale, Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.
"Ce este mai important acum este sa se puna punct cresterii procentului pe care il reprezinta datoria guvernamentala din Produsul Intern Brut. Acesta este principalul motiv pentru care ratingul de credit al Ungariei este diminuat", a spus Simor.
Guvernatorul a mai marturisit ca cele mai importante obstacole ce stau in calea cresterii economice sunt nivelul ridicat al impozitelor, ce reduce nivelul de competitivitate al companiilor si ratele crescute ale somajului. Masurile anuntate nu vor produce schimbari considerabile in aceste sectoare, a adaugat el.
Simor a mai mentionat ca Ungaria ar trebui sa se straduiasca sa indeplineasca criteriile impuse de Tratatul de la Maastricht, insa in opinia sa sunt sanse reduse ca statul sa adere la ERM-2, deoarece evolutia monedei nationale este una extrem de inconsecventa, aceasta depreciindu-se puternic in raport cu moneda euro.
"Cat timp moneda nu se stabilizeaza, nu cred ca avem sanse sa fim acceptati in cadrul mecanismului ERM-2", a declarat Simor. Mai mult, a adaugat el, Ungaria, in cel mai bun caz, se va putea incadra in limitele unuia dintre cele patru criterii stipulate la Maastricht (unul dintre acestea este mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB).
"Ar trebui sa incetam a mai cauta portite secundare, este momentul sa incepem sa muncim pentru a ajunge sa reusim unde altii au facut-o", a mai spus guvernatorul, amintind de cazurile Sloveniei si Slovaciei, care au reusit sa indeplineasca conditiile trecerii la euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO