Business Internaţional

Banca Ungariei critică planul de a ajuta debitorii în valută

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2011, 23:41 192

Banca centrală a Ungariei atenţionează că planul guvernului dea-i ajuta pe cei care au accesat împrumuturi în valută ameninţă, înunele aspecte, stabilitatea financiară şi va afecta capacitatea decreditare a băncilor, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

La începutul acestei săptămâni guvernul şi băncile au convenitsă fixeze temporar cursul de schimb valutar pentru crediteleipotecare în monedă străină şi să ridice moratoriul referitor laevacuări

Astfel, creditorii vor fixa cursul de schimb forint/francelveţian la 180 de forinţi pentru un franc, mult sub cursul actualde 220 de forinţi pe franc. Acordul mai prevede un curs de 250 deforinţi pentru un euro şi de 200 de forinţi pentru 100 de yeni.Acceptarea cursurilor fixe va fi voluntară pentru debitori.

Diferenţele dintre plăţile la curs fix şi cele la cursul realvor fi contabilizate în conturi în forinţi separate unde datoria seva acumula sau va dispărea dacă cursurile de schimb o vor permite.Dacă datoria persistă, va trebui plătită până la expirareaperioadei de protecţie, la începutul anului 2015.

Deoarece planul nu face diferenţa între debitorii cu probleme decei care-şi onorează obligaţiile, plăţile mai mici ar putea duce lacreş­terea consumului, situaţie în care numărul rău-platnicilor arputea urca. "După expirarea pe­rioa­dei de graţie, clienţii se vorconfrunta cu o povară şi mai mare. Opţiu­nea fixării cursului deschimb ar trebui limitată doar la cei cu pro­bleme", explicăbanca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO