Business Internaţional

Banca spaniola BBVA se inscrie in cursa pentru ABN Amro

19.04.2007, 19:21 61

Dupa Royal Bank, Santander si Fortis, o alta banca ar putea intra in cursa pentru achizitia ABN Amro, in timp ce termenul de finalizare a discutiilor exclusive cu Barclays a fost prelungit pana vineri.
Barclays si-ar putea asigura achizitia ABN Amro prin obtinerea suportului pentru o oferta de preluare din partea Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), cea de-a doua mare banca din Spania, in opinia analistului Alex Potter de la Collins Stewart. Cele doua banci ar putea oferi 36 de euro per actiune, desi ar putea fi depasite de oferta de 40 de euro per actiune a Royal Bank of Scotland, conform analistului, titreaza Bloomberg.
BBVA este pregatita sa inregistreze o oferta pentru ABN Amro, in conditiile in care cea depusa de Barclays nu va fi acceptata, scrie El Confidencial. Banca spaniola ar putea lua in calcul posibila achizitie a diviziei La Salle a ABN Amro din Statele Unite, desi este mai interesata sa achizitioneze intreaga companie, completeaza site-ul spaniol.
Negocierile incepute de ABN Amro cu Barclays au fost extinse pana la sfarsitul acestei saptamani. Oficialii celei mai mari banci din Olanda au declarat ca se vor intalni cu reprezentantii Royal Bank of Scotland si ai Santander Central Hispano, cea mai mare banca din Spania, si cu cei ai Fortis, care este cea mai mare companie de servicii financiare din Belgia, la inceputul saptamanii viitoare.
TCI Fund Management, unul dintre cei mai importanti actionari ai ABN, a cerut celorlalti actionari ca la intalnirea din 26 aprilie sa voteze pentru impartirea bancii in mai multe divizii. Actionarii ABN Amro au ca termen-limita data de 20 aprilie pentru a-si depune voturile.
Refuzul ABN Amro de a se intalni cu rivalii Barclays in cursa pentru preluare inainte de saptamana viitoare este considerata "necinstita si dezavantajoasa pentru actionari", conform fondului de investitii TCI Fund Management care detine actiuni la banca olandeza. "Stabilind o intalnire dupa termenul-limita de a vota nu este una benefica pentru actionari", a declarat Paul Kaju, purtator de cuvant al fondului de investitii TCI.
Actiunile ABN Amro s-au depreciat cu 1,1%, la 36 de euro la bursa din Amsterdam in dimineata zilei de ieri. De la anuntul bancii olandeze cu privire la o posibila preluare actiunile sale au crescut cu 32%. Actiunile Barclays, au crescut cu 10% in aceeasi perioada.
TCI mai are nevoie de suport din partea altor investitori precum Delta Lloyd Asset Management, care detine aproximativ 1% din totalul actiunilor companiei olandeze.
"Cautam solutia care va genera cea mai mare valoare pentru actionari pe termen lung", a declarat Alex Otto, directorul de investitii al Delta Lloys, cu sediul in Amsterdam, care gestioneaza un portofoliu de 52,4 miliarde de euro. "Pentru noi aceasta solutie o reprezinta ABN Amro si Barclays", a adaugat el.
"O oferta depusa de catre un grup si nu doar de o singura banca ar creste gradul de risc si ar reprezenta un factor de complicatii atunci cand tranzactia se va efectua si implementa", indica intr-un comunicat Banca Centrala a Olandei.
"Banca centrala a Olandei nu procedeaza corect in alegerea unei oferte inainte ca aceasta sa fie facuta public", sunt de parere analistii de la J.P. Morgan din Londra. Analistii au scris intr-o nota adresata investitorilor ca exista o probabilitate de 70% ca grupul condus de Royal Bank of Scotland sa achizitioneze ABN Amro.
"Toate operatiunile ABN Amro din Olanda ar continua sa se deruleze conform planurilor, deoarece in opinia noastra operatiunile din aceasta tara ar fi preluate de catre Fortis, care le-ar integra in operatiunile proprii", au scris analistii de la J.P. Morgan. "Declaratia bancii centrale are un impact limitat", au adaugat ei.
"Barclays ar putea oferi 34 de euro per actiune pentru ABN Amro, in timp ce grupul condus de catre Royal Bank of Scotland ar oferi pana la 37,7 euro per actiune", a scris Christopher Wheeler, analist la Bear Stearns Cos, ieri intr-o nota adresata investitorilor.


Lupta pentru ABN se incinge

Grupul spaniol BBVA ar putea face o oferta pentru ABN.
n Grupul condus de catre Royal Bank of Scotland ar oferi pana la 37,7 euro per actiune pentru a prelua banca olandeza.
De la anuntul bancii olandeze cu privire la debutul negocierilor de preluare, actiunile sale au crescut cu 32%. Actiunile Barclays, au crescut cu 10% in aceeasi perioada.
Analistii de la J.P. Morgan au scris intr-o nota adresata investitorilor ca exista o probabilitate de 70% ca grupul condus de Royal Bank of Scotland sa achizitioneze cu succes ABN Amro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO