Business Internaţional

Banca Mondiala sustine o implicare mai mare a tarilor bogate in solutionarea crizei alimentelor

09.06.2008, 13:24 16

Banca Mondiala a anuntat constituirea unui fond in valoare de 1,2 mld. dolari (0,77 mld. euro) menit a ajuta tarile sarace in eforturile lor de a face fata efectelor majorarilor considerabile de preturi la alimente, scrie The Wall Street Journal.
Anuntul a scos in evidenta incercarea presedintelui Bancii Mondiale, Robert Zoellick, de a obtine angajamente de acordare de ajutoare suplimentare din partea tarilor bogate. Astfel, vor fi acordate sume de pana la 10 milioane de dolari pe tara, scopul fiind de a ajuta cele mai sarace tari din lume sa achizitioneze ingrasaminte si sa subventioneze achizitiile de alimente, printre altele. Restul finantarii va veni sub forma de imprumuturi.
Printr-un astfel de angajament direct, presedintele bancii, Robert Zoellick, incearca practic sa determine tarile bogate sa se implice mai mult in solutionarea crizei alimentelor. Aceasta este o tactica pe care Zoellick a mai folosit-o cu succes inainte pentru a convinge tarile bogate sa-si ia angajamente mai mari. "Nu avem nevoie de studii. Oamenii stiu ce sa faca, dar au nevoie de resurse", a declarat Zoellick.
Oficialii Organizatiei Alimentelor si Agriculturii (OAA) din cadrul Natiunilor Unite au declarat ca majorarile de preturi la alimente ar putea genera un amplu fenomen de "subnutritie" in deceniul urmator in Africa si Asia. In iulie, un summit al liderilor G7 ce va avea loc in Tokio se va concentra de asemenea asupra problemelor legate de alimentatie.
OAA doreste ca tarile bogate sa cheltuiasca mai mult pentru a ajuta tarile sarace sa-si sporeasca productivitatea in domeniul agriculturii.
Noul fond al Bancii Mondiale va consta in granturi si imprumuturi acordate in scopul sporirii productiei de alimente si al achizitiilor de alimente. Pe partea de productie, tarile pot accesa fondul pentru a achizitiona seminte si ingrasaminte pentru recoltele de anul viitor si pentru a imbunatati sistemul de irigatii in cazul fermelor mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO