Business Internaţional

Banca Mondială a redus drastic estimarea de creştere a economiei globale şi anticipează recesiune în zona euro

Banca Mondială a redus drastic estimarea de creştere a economiei globale şi anticipează recesiune în zona euro

Autor: Bogdan Cojocaru

19.01.2012, 00:03 190

Banca Mondială (BM) a redus proiecţia de creştere a economiei globale pentru acest an de la 3,6% la 2,5%, în cea mai drastică revizuire din ultimii trei ani. Instituţia avertizează că statele emergente nu vor scăpa nevătămate de criza din zona euro, pentru al cărei Produs Intern Brut anticipează o scădere de 0,3%, scrie publicaţia franceză Le Figaro.

Estimarea anterioară a BM, din vara anului trecut, prevedea un avans de peste 1,8% al economiei zonei euro anul acesta. Instituţia financiară cu sediul la Washington consideră că turbulenţele din zona euro au potenţialul de a declanşa o nouă criză financiară mondială.

Scenariile pe care s-a bazat banca pentru a realiza estimările prevăd că zona euro va reuşi să depăşească, chiar şi cu mari dificultăţi, criza datoriilor de stat, reiese din declaraţiile economistului-şef al BM, Justin Lin. În cazul unui eşec, condiţiile economice din cele mai afectate trei sau patru state se vor deteriora semni­ficativ, iar pieţele de capital vor îngheţa, criza urmând să fie "mai îndelungată şi mai profundă decât cea din 2008-2009, fără să cruţe nicio ţară, apreciază Lin.

Guvernul german a redus prognoza de creştere economică pentru anul acesta de la 1% la 0,7%. Noua estimare ia în calcul un avans de 1,2% al consumului privat (1,5% în 2011), o creştere a exporturilor de 2%, (8,2% anul trecut) şi majorarea importurilor cu 3% (7,2% în 2011). Rata şomajului ar urma să se reducă de la 7,1% anul trecut la 6,8%, potrivit agenţiei Thomson Reuters.

Pentru SUA, prognoza de creştere economică a BM a fost coborâtă de la 2,9% la 2,2%.

"Chiar şi aceste cifre mult mai slabe sunt foarte nesigure. Declinul din Europa şi creşterea mai slabă de pe pieţele emergente generează riscul ca aceste două evoluţii să se influenţeze reciproc, ceea ce va duce la un dez­nodământ şi mai negativ", avertizează BM în raportul Perspective Economice Globale prezentat ieri.

China a anunţat miercuri că investiţiile străine directe au scăzut în decembrie în cel mai accentuat ritm din iulie 2009, evoluţie care justifică temerile BM că economiile emergente ar trebui să se pregătească pentru vremuri grele, notează Bloomberg.

Economia globală a crescut anul trecut cu 2,7%, după un avans de 4,1% în 2010 şi o contracţie de 2,3% în 2009, potrivit estimărilor BM.

Revizuirea prognozei de creştere economică globală efectuată miercuri, de 1,1 puncte procentuale, este cea mai drastică din ianuarie 2009, când instituţia a redus prognoza pentru acel an cu 2,1 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO