Business Internaţional

Banca Europeana de Investitii incearca sa scoata la lumina pietele de capital din Europa de Est

12.11.2003, 00:00 11



Banca Europeana de Investitii (BEI) va dubla, in acest an, valoarea programului de emisiuni de obligatiuni destinat Europei de Est, urmarind sa imbunatateasca eficienta pietelor de capital din tarile care se pregatesc sa adere la Uniunea Europeana, informeaza Financial Times.



Institutia financiara europeana a vandut titluri a caror valoare a depasit un miliard de euro de la inceputul anului, fata de 535 milioane de euro in 2002. Tranzactiile au vizat pietele din Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia si au fost impartite aproape in mod egal intre emisiuni internationale si cele lansate in moneda locala.



BEI, un organism controlat de Uniunea Europeana, a devenit cea mai importanta entitate non-guvernamentala emitenta de obligatiuni in tarile care urmeaza sa se alature UE. Banca a inregistrat anul trecut o cota de piata de aproximativ 13 puncte procentuale.



Activitatea sa este ingreunata, insa, de dificultatile economice si dezechilibrele bugetelor nationale cu care se confrunta o serie de state est-europene, in special Polonia si Ungaria.



Totodata, BEI trebuie sa traseze o linie clara intre campania prin care urmareste crearea unor piete de capital mai sofisticate, necesare in perioda urmatoare aderarii, si programele guvernamentale privind emisiunile de obligatiuni.



"Activitatea noastra este complementara operatiunilor realizate de autoritati", a aratat David Clark, unul dintre directorii programelor de finantare BEI pentru Europa.



Unul dintre elementele cheie ale strategiei BEI este impunerea unor scadente mai mari pe o piata dominata de obligatiunile pe termen scurt. Anul trecut, maturitatea medie a imprumuturilor a fost de 6,4 ani.



Investitorii, cu precadere fondurile de pensii si de asigurari, au nevoie de astfel de instrumente financiare, in timp ce emitentii, cum ar fi entitati guvernamentale locale sau administratori de infrastructura, necesita resurse financiare pe termen lung.



La inceputul anului, institutia finaciara europeana a lansat in Cehia o emisiune de titluri cu maturitate la 20 de ani, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 3,5 miliarde de coroane cehe (125,57 milioane de dolari).



Analistul ceh Radomir Jac, de la Commerzbank Securities, a apreciat ca tarile baltice si Slovenia trebuie sa depuna eforturi pentru a crea un mediu de activitate eficient. Aceste state vor trebui sa se confrunte cu unele impedimente generate de dimensiunile lor reduse sau de restrictiile impuse asupra tranzactiilor cu obligatiuni de stat.



Exista voci care considera ca cele mai mari tari din Europa de Est detin, deja, piete de capital bine dezvoltate, desi conditiile economice nefavorabile ar putea forta unele state din zona sa amane adoptarea monedei unice europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO