Business Internaţional

Banca Espirito Santo încearcă să-şi oprească prăbuşirea angajând economişti respectabili

Banca Espirito Santo încearcă să-şi oprească...

Autor: Daniela Stoican

16.07.2014, 00:02 746

În încercarea de a opri prăbuşirea acţiunilor pe bursă, Banco Espirito Santo (BES), a doua bancă în funcţie de mărime din Portugalia, i-a înlocuit de la conducere pe membrii familiei fondatoare Spirito Santo cu o echipă de economişti respectaţi, scrie The Wall Street Journal.

Scăderile de pe bursă au şters mai mult de jumătate din valoarea companiei doar în ultimele şapte zile şi vin pe fondul temerilor privind expunerea băncii faţă de alte companii deţinute sau controlate de familia Espirito Santo. Până marţi la prânz acţiunile scăzuseră cu aproximativ 20%.

Noul CEO al băncii va fi Vitor Bento, care îl înlocuieşte pe Ricardo Salgado, membru al familiei fondatoare. Bento este un economist respectat, fost şef al Trezoreriei băncii centrale a Portugaliei şi fost membru al Consiliului de Stat, un organ consultativ al Preşedinţiei Portugaliei.

El a fost propus ca ministru de finanţe în 2011, dar a refuzat postul. BES l-a mai numit director executiv adjunct pe Jose Alfredo de Almeida, un om de afaceri cu experienţă. Almeida este fostul preşedinte al producătorului portughez de celuloză Portucel Soporcel, al doilea exportator al Portugaliei ca mărime.

Noul director financiar al BES este Joao Moreira Rato, şeful Agenţiei pentru Managementul Trezoreriei şi al Datoriei din Portugalia, instituţia care face legătura între Portugalia şi pieţele care o finanţează. Moreira Rato a fost anterior director executiv la Morgan Stanley, dar a lucrat şi pentru Lehman Brothers sau Goldman Sachs.

BES este parţial controlată de familia Espirito Santo, al cărei principal activ, Espirito Santo Internaţional, are mari probleme financiare. Banca a împrumutat bani către Espirito Santo International şi a vândut clienţilor datoria grupului.

Scăderea puternică a acţiunilor băncii pe bursă  a venit în urma ştirii că Espirito Santo International, care deţinea 25% din Banco Espirito Santo, a fost forţată să vândă un pachet de 5% din acţiunile băncii pentru a îndeplini noile condiţii ale unui împrumut. Împrumutul de 100 milioane de euro a fost acordat de banca japoneză Nomura şi garantat cu acţiuni BES, potrivit unei surse familiarizate cu situaţia. Atunci când acţiunile băncii au scăzut puternic, Nomura a cerut garanţii suplimentare sau returnarea împrumutului.

Compania Espirito Santo Financial Group a vândut participaţia de 5% pe piaţa over-the-counter (în afara bursei –n. red.) pentru 0,34 euro pe acţiune, şi a strâns aproximativ 96 milioane de euro. Împrumutul a fost returnat integral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO