Business Internaţional

Banca elveţiană care va închide conturile unor clienţi proveniţi din aproape 50 de ţări

Banca elveţiană care va închide conturile unor...

Autor: Anca Dumitrescu

24.09.2013, 20:27 1231

A doua mare bancă elveţiană va cere clienţilor din ţările respective să îşi închidă conturile, dacă nivelul fondurilor este de sub 1 milion de franci elveţieni (800.000 de euro), şi pentru că Credit Suisse nu vrea să mai facă afaceri în unele din aceste state, a relatat publicaţia elveţiană Tages-Anzeiger.

Iniţiativă afectează în special ţările africane, precum Congo şi Angola. Sunt vizate totodată Turkmenistan, Uzbekistan şi Belarus, riscurile de reputaţie asociate acestora fiind considerate prea importante.

"În alte ţări, Credit Suisse vrea să se concentreze pe clienţii bogaţi şi super-bogaţi, cum ar fi cei din Danemarca şi Israel, iar cei cu conturi sub 1 milion de franci vor fi nevoiţi să le închidă, potrivit cotidianului.

În Israel, faptul că mulţi cetăţeni deţin dublă naţionalitate, israeliană şi americană, a jucat un rol în această măsură, întrucât aceştia trebuie să plătească impozite în SUA.

Credit Suisse a explicat pentru AFP că măsurile se înscriu în strategia anunţată la publicarea rezultatele financiare aferente trimestrului al doilea.

"O parte din strategia noastră este să ne reorientăm pe anumite segmente şi regiuni şi să ne retragem din ţările prea mici', a declarat un purtător de cuvânt al băncii.

Credit Suisse se aştepată să se retragă total de pe anumite pieţe şi parţial de pe altele.

În raportul financiar din trimestrul al doilea se arată că retragerea de pe unele pieţe va permite economisirea a 150 de milioane de franci până la sfârşitul acestui an.

În ultimii ani, presiunile asupra băncii s-au amplificat considerabil, pentru asigurarea legitimităţii fondurilor clienţilor, ceea ce a dus la complicarea procedurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO