Business Internaţional

Banca de stat din Bulgaria care ar fi trebuit să ajute IMM-urile în criză este înghiţită de un scandal uriaş

Banca de stat din Bulgaria care ar fi trebuit să ajute...

Autor: Catalina Apostoiu

03.06.2021, 00:05 619

La numai câteva săptămâni după că fostul premier al Bulgariei Boiko Borissov a eşuat în a forma un al patrulea guvern după alegerile generale de pe 4 aprilie, noul guvern interimar al ţării a început să scoată la iveală cazuri de corupţie, şantaj, înregistrări ilegale şi abuz de autoritate în mare parte a instituţiilor controlate de stat. Multe din aceste cazuri au legătură directă cu fostul lider, ceea ce l-ar putea costa pe acesta nu numai alegerile din 11 iulie, dar şi cariera politică, scrie Intellinews.

Unul dintre „scheleţi“ a fost „excavat“ de ministrul economiei Kiril Petkov. Acesta a anunţat că ministerul său va lansa o amplă anchetă privind credite de aproximativ 1 miliard de leva (511,3 milioane de euro) acordate de Banca Bulgară de Dezvoltare (BDB) unui număr de opt companii, dintre care patru se presupune că ar avea legături cu controversatul om de afaceri Delyan Peevski. Cea mai mare parte a creditelor BDB au mers către 20 de companii.

Peevksi deţine mai multe com­panii de construcţii şi se presu­pune că se află în spatele unor com­panii offshore care deţin Bulgartabac, cel mai mare pro­ducător de tutun al ţării. Compania a fost acuzată de guvernul turc că ar derula ample operaţiuni de contrabandă cu ţigări în Turcia.

Fiecare dintre cele opt entităţi au primit credite de cel puţin 100 milioane de leva. Acestea erau fie deţinute, fie asociate cu persoane având legături cu partidul de guvernământ, inclusiv Peevski, Rumen Gaytanksi, cunoscut drept „Lupul“ şi fraţii Kiril şi Georgi Domuschievi. Toţi sunt bănuiţi că profită de relaţiile apropiate cu cei de la putere, în timp ce Peevski este considerat una dintre cele mai influente figuri din Bulgaria, devenită sinonimă cu corupţia şi tranzacţiile ilegale.

Un scandal având legătură cu creditele acordate de BDB a izbucnit în 2020 la scurt timp după primul focar de coronavirus din Bulgaria.

Băncii i s-a încredinţat sarcina de a ajuta companiile să supravieţuiască crizei, iar parlamentul a aprobat o majorare de capital de 700 mln de leva pentru bancă, sumă ce urma să fie folosită pentru acordarea de credite ieftine şi garanţii pentru companii afectate de criză.

Totuşi, în aprilie 2020 presa locală dezvăluia că banca a acordat un credit de 75 mln leva unei firme necunoscute cu venituri mici şi profit zero la câteva săptămâni după ce ţara a declarat stare de urgenţă. Şeful de atunci al băncii, Stoian Mavrodiev, a fost demis de Borissov, însă nu a fost lansată nicio anchetă.

Firma respectivă, Sveti Georgi Group, este deţinută de Iulian Tsamparov, membru al consiliului executiv al companiei de colectare a datoriilor S.G. Group.

Acordarea creditului a fost criticată dur atât de partidul socialist din opoziţie, cât şi de partidul de centru dreapta Bulgaria Democrată, acestea acuzând oficialii că fură bani publici sub acoperirea măsurilor anti-criză.

Cel mai mare credit din istoria BDB a fost acordat unei companii care se ocupa de construcţii ilegale.

Pe 17 mai, 2021, Petkov a anunţat desemnarea unui comitet pentru controlul public al fondurilor împreună cu Agenţia pentru Supervizare Financiară, care va realiza o anchetă detaliată privitoare la creditele acordate de bancă.

Ministerul economiei a invitat cele mai mari opt companii cărora le-au fost acordate credite la discuţii privitoare la motivele pentru care au contractat creditele de la BDB, însă niciuna dintre acestea nu a acceptat invitaţia.

Ministrul bulgar a adăugat că obiectivul său, discutat şi cu ministerul de finanţe, este de a mobiliza imediat lichidităţile băncii pentru a ajuta companiile mici şi mijlocii ca parte a măsurilor necesare pentru redresarea economiei.

Petkov a cerut companiilor cărora li s-au refuzat credite să contacteze ministerul său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO