Business Internaţional

Banca centrala poloneza a majorat dobanda la 4,25%

27.04.2007, 17:08 13

Banca centrala a Poloniei a majorat cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, dobanda de politica monetara, prima scumpire a creditului efectuata de institutie in aproape trei ani, in contextul cresterii economice rapide. Cursul monedei nationale, zlotul, a ramas stabil dupa anuntul bancii nationale.
"Nu ne confruntam cu o serie rapida de majorari ale dobanzilor, ci mai degraba cu o ajustare lenta si posibile cresteri preventive. Cred ca o noua majorare este posibila, probabil in luna iulie", apreciaza economistul-sef al Raiffeisen Bank Varsovia, Jacek Wisniewski.
Inflatia din Polonia a atins, in luna martie, nivelul maxim agreat de banca centrala, de 2,5%, in termeni anuali, iar salariile au crescut peste estimari.
Avansul preturilor va incetini la mai putin de 2% in lunile urmatoare, in contextul in care accelerarea cresterii inflatiei inregistrata in martie este rezultatul majorarii preturilor combustibililor si alimentelor, estimeaza adjunctul ministrului finantelor, Katarzyna Zajdel-Kurowska.
Polonia este singura economie mare din UE care nu a majorat dobanda de referinta in 2006, intrucat inflatia a ramas la un nivel scazut, in pofida unei cresteri economice de peste 6%, sustinuta de majorarea investitiilor, de finantarea primita din partea UE si de avansul semnificativ al exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO