Business Internaţional

Banca Centrala Europeana pune inflatia pe primul loc

30.04.2001, 00:00 14



Majoritatea analistilor financiari occidentali apreciau ieri ca Banca Centrala Europeana (BCE) va amana reducerea ratelor dobanzilor, estimand ca prima scadere a costurilor de creditare in zona euro ar putea surveni luna viitoare.

Numai unul din 32 de economisti era de parere ca BCE va lua decizia de reducere a dobanzii de referinta cu 0,25%, de la 4,75% la 4,50%.

Majoritatea apreciaza insa ca, cel mai probabil, o asemenea mutare ar fi de asteptat pe 10 mai. BCE este singura banca centrala din grupul celor sapte state puternic industrializate care nu a operat in acest an nici o reducere de dobanda in conditiile incetinirii ritmului de crestere economica.

Comisia europeana tocmai a redus prognoza de crestere pentru 2001. PIB in Uniunea Europeana si in zona euro ar urma sa inregistreze un ritm de crestere de 2,8% in 2001, respectiv 2,9 % in 2002.

"Bancii Centrale Europene ii va veni greu sa reduca dobanzile in conditiile in care inflatia este in crestere", a spus Holger Fahrinkrug, economist la UBS Warburg LLC din Frankfurt.

"Prima sansa de a reduce dobanzile fara a-si pierde credibilitatea ar putea fi in iunie, cand asteptam o reducere de 25 de puncte de baza a ratei de refinantare".

Oficialii BCE au spus ca inflatia ramane inca o amenintare. Datele arata ca preturile merg aproape sigur catre o crestere apropiata de pragul de 2% pe care urmareste sa-l pastreze Banca Centrala Europeana, a spus sambata prsedintele Bundesbank si membrul consiliului BCE, Ernst Welteke.

Inflatia in cele 12 natiuni care au adoptat moneda euro a fost de 2,6% in martie fata de anul anterior. In Italia preturile au crescut cu 3,1% in aprilie, fata de anul anterior, peste asteptari, iar in Germania inflatia anuala masurata in aprilie a fost de 3,3%, de asemenea, peste asteptari.

Preturile produselor germane au crescut de asemenea mai mult decat era estimat in martie, conduse de scumpirea gazului natural si a carnii de porc, se arata intr-un raport dat astazi publicitatii.

Efectul scumpirii titeiului si a scaderii euro fata de dolar anul trecut au contribuit la o crestere generalizata a preturilor din vara lui 1999 incoace, se arata intr-un raport al BCE din luna aprilie.

"Acest impact ar trebui sa continue si pentru lunile urmatoare", se arata in raport. Problema BCE este insa ca exista semne de slabire a cresterii economice in zona euro din ce in ce mai pronuntate.

Comisia Europeana si-a redus ieri estimarile privind cresterea in cele 12 tari din zona euro de la 3,2% la 2,8% pentru acest an.

De asemenea, mai devreme in aceasta luna Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica si-a ervizuit in jos estimarile pentru cresterea in zona euro la 2,7% de la 3,1%.

Problema este in mod particular acuta in Germania, cea mai mare economie europeana. Companiile germane au fost atat de pesimiste in martie, ca niciodata in ultimele 20 de luni si somajul a crescut pentru a treia luna consecutiv.

Cresterea economica in Germania va scadea la 2,1%, fata de 3 procente anul trecut, au afirmat cele mai puternice institute de cercetari din aceasta tara acum doua saptamani.

Siemens, cea mai mare companie germana de produse electronice a anuntat ieri ca va concedia 3.500 de angajati din divizia de retele, dupa ce a raportat o scadere a castigurilor.

De asemenea, compania a mai anuntat ca intentioneaza sa concedieze inca 2000 de lucratori ai diviziei de telefonie mobila. Increderea este de asemenea din ce in ce mai scazuta in Franta si Italia, care impreuna cu Germania au o pondere de 3/ 4 din economia zonei euro.

Compania franceza Schneider Electric, cel mai mare furnizor de echipamente elctrice de voltaj redus, a anuntat ca asteapta o scadere a cre sterii vanzarilor in acest an, pe fondul inrautatirii situatiei economice din Statele Unite.

Exporturile companiilor europene in Statele Unite vor creste anul acesta mai putin decat anul trecut, cu doar 1,5 conform economistului sef al Fondului Monetar International, Michael Mussa.

Unii economisti spun ca o incetinire a cresterii ofertei de moneda ar putea usura misiunea BCE de a micsora costurile imprumuturilor, chiar daca inflatia continua sa fie o amenintare.

BCE nu a mai modificat rata dobanzii din octombrie anul trecut. Ultima oara cand a scazut dobanzile a fost in aprilie '99.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO