Business Internaţional

Banca Centrala Europeana mentine rata dobanzii la 4,25% pentru a tine inflatia in frau

08.08.2008, 20:31 22

Strategii Bancii Centrale Europene au decis sa mentina rata dobanzii la valoarea de 4,25%, asa cum prevazusera si majoritatea investorilor si a economistilor. BCE, care a majorat rata dobanzii luna trecuta, va astepta pana in trimestrul doi al anului viitor pana va reduce costurile de creditare, conform analistilor, scrie Bloomberg.
In acelasi timp, si Banca Angliei a mentinut rata dobanzii de referinta la valoarea de 5%.
Banca Centrala Europeana este ingrijorata ca cea mai rapida crestere a preturilor din ultimii 16 ani va determina sindicatele sa ceara salarii mai mari pentru muncitori, ceea ce ar duce la un nou val de scumpiri.
Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat dupa sedinta de stabilire a dobanzii ca banca va monitoriza cu o atentie sporita negocierile cu privire la majorarile salariale.
In acelasi timp, costurile record la energie si aprecierea monedei europene fata de alte valute sufoca cresterea economica din zona euro. Increderea in economie a scazut in luna iulie la un nivel similar celui inregistrat dupa atentatele din 11 septembrie 2001, iar sectoarele de productie si industriale din tarile zonei euro au continuat declinul pentru a doua luna consecutiv.
"Banca Centrala Europeana va lua in calcul toate optiunile deoarece incertitudinea asupra viitorului economiei a crescut", a declarat Joerg Kraemer, economist-sef la Commerzbank din Frankfurt. "Cu toate acestea, ei par sa ezite in ceea ce priveste majorarea dobanzii. Principala lor grija este in continuare inflatia", a adaugat Kraemer.
Inflatia din zona euro a accelerat pana la 4,1% in luna iulie din cauza cresterii pretului petrolului, care a atins cote record. Tinta BCE pentru inflatie este in continuare de sub 2% desi banca nu a reusit niciodata din 1999 pana acum sa atinga acest prag.
BCE a majorat rata dobanzii de referinta cu 0,25% pe 3 iulie, justificand masura prin riscul aparitiei unei spirale salarii-preturi.
Salariile din Germania, tara europeana cu cea mai dezvoltata economie au crescut cu 3,5% in anul incheiat in luna aprilie, aceasta fiind cea mai mare crestere din ultimii 12 ani. In Italia, cresterea salariilor a accelerat pana la 3,6% in luna iunie.
"Cea mai mare grija a noastra este nivelul inflatiei", a declarat membrul consiliului BCE, Klaus Liebscher. "Nu am epuizat inca toate mijloacele de lupta impotriva inflatiei", a adaugat el.
Banca Angliei a mentinut rata dobanzii de referinta la 5% pentru a patra luna consecutiv, in ciuda faptului ca inflatia a accelerat, iar economia este pe punctul de a intra in recesiune.
Activitatea din sectorul serviciilor, productiei si cel al constructiilor din Marea Britanie s-a diminuat in luna iulie, in timp ce preturile locuintelor au scazut pana la cel mai jos nivel din ultimii 25 de ani. Guvernatorul Bancii Angliei Mervyn King a declarat ca inflatia va accelera pana la dublul tintei de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO