Business Internaţional

Banca Centrala Europeana mentine dobanda la 3,75%

13.04.2007, 20:24 12

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut neschimbata rata dobanzii, la nivelul de 3,75%, dupa sedinta de ieri de la Frankfurt a oficialilor BCE, scrie Bloomberg. Conform unui sondaj realizat de Bloomberg rata dobanzii urmeaza a fi majorata la 4% in luna iunie a acestui an.
Inflatia anualizata de 1,9% in luna martie s-a mentinut pentru cea de-a saptea luna consecutiva sub pragul de 2% impus de BCE, iar aprecierea monedei euro, care a atins joi maximul ultimilor doi ani fata de dolar, a contribuit de asemenea la contracararea presiunilor inflationiste.
Oficialii au declarat ca sunt ingrijorati ca exista probabilitatea ca multe dintre companii sa mareasca preturile si salariile pe masura ce cresterea economica a celor 13 state membre ale zonei euro este in scadere dupa ce anul trecut a inregistrat cel mai accentuat ritm din ultimii sase ani. "Cresterea pretului petrolului si cel mai ridicat ritm de crestere a masei monetare din ultimii 17 ani vor face necesara luarea unei masuri ferme si la timpul potrivit", a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, saptamana trecuta.
"Indicatorii preliminari confirma ca BCE vede economia europeana ca fiind una solida, dar are nevoie de date concrete, pe care insa nu le va avea termen de 2 luni", a declarat Michael Schubert, economist la Commerzbank cu sediul la Frankfurt.
"Costurile de imprumut sunt sub ultima valoare maxima din 2001, in timp ce economia zonei euro este in plina dezvoltare", a declarat Nout Wellink, membru in consiliul BCE in urma cu o saptamana. Dobanda de referinta a atins pragul de 4,75% in 2001, cea mai ridicata valoare de cand BCE a inceput sa stabileasca politica monetara a regiunii in 1999.
O scadere in pretul petrolului de la nivelul record din iulie de 78,4 dolari (58,3 euro) barilul, a contribuit la mentinerea inflatiei sub pragul de 2%. Pretul petrolului se afla in crestere de la mijlocul lunii ianuarie. Pretul unui baril a ajuns la 68,3 dolari (50,8 euro) pe 27 martie, de la 49,9 dolari (37,1 euro) pe 18 ianuarie.
Cresterea masei monetare M3, utilizata de BCE ca indice pentru a previziona evolutia inflatiei, a crescut cu cel mai ridicat ritm din ultimii 17 ani in luna februarie a acestui an.
BCE doreste sa mentina ritmul de crestere al preturilor in acest an la mai putin de 2%, valoare neatinsa din 1999. Cresterea economica preconizata in zona euro pentru 2007 si 2008 este de 2,5%, respectiv 2,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO