Business Internaţional

Banca Centrala Europeana este pusa in fata celei mai mari inflatii din ultimii sase ani

17.12.2007, 16:55 21

Rata anuala a inflatiei din zona euro a crescut la 3,1% in noiembrie, comparativ cu valoarea de 2,6% din luna octombrie, potrivit datelor anuntate de Biroul de Statisica al Uniunii Europene din Luxemburg, scrie Bloomberg.
Nivelul de 3,1% al inflatiei inregistrat in noiembrie a depasit estimarea de 3% de la sfarsitul lunii noiembrie. Preturile au crescut cu 0,5% in luna octombrie.
Banca Centrala Europeana nu a urmat modelul bancilor centrale din Statele Unite, Marea Britanie si Canada, care au redus rata dobanzii, precizand ca adoptarea unei masuri similare ar putea duce la majorarea preturilor materiilor prime si a ratei somajului, ceea ce ar declansa spirala inflationista. Pe 6 decembrie, Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, afirma ca trei dintre membrii consiliului BCE s-au declarat in favoarea cresterii ratei dobanzii de referinta.
In Germania, tara cu cea mai mare economie din Europa, inflatia anuala a avasat la 3,3% in noiembrie, cel mai mare avans din ultimii 12 ani. In Spania, nivelul inflatiei a crescut cu 0,5%, la 4,1%.
Preturile de consum din Statele Unite au crescut in noiembrie la cel mai mare nivel din ultimii doi ani, potrivit datelor Departamentului de Munca de la Washington. Majorarea de 0,8% a depasit cu 0,2% estimarile celor 80 de economisti intervievati de Bloomberg. Vineri, dolarul s-a apreciat in raport cu moneda europeana cu 1,4%, un euro fiind cotat la 1,4436 dolari.
In Europa, inflatia din sectorul alimentar a crescut la 4,3% in noiembrie, comparativ cu valoarea de 3,8% din octombrie, atingand cel mai mare prag din februarie 2002 incoace. Inflatia din sectorul energetic a ajuns la 9,7%. Preturile futures la faina au avansat cu 88% in acest an. Italienii de la Parmalat au majorat preturile cu 20% in acest an, in timp ce Unilever, a doua mare companie de produse destinate consumului la nivel mondial, anunta luna trecuta ca a majorat preturile pentru a face fata cresterii preturilor petrolului si lactatelor. Pretul petrolului a crescut cu 50% in decursul acestui an, un baril de titei fiind cotat vineri la 91,29 de dolari. Luna trecuta, pretul barilului de petrol s-a apropiat de valoarea record de 100 de dolari.
BCE, care isi doreste sa mentina inflatia sub 2%, a mentinut dobanda de referinta la 4% pe 6 decembrie. Totusi, Trichet a lasat sa se inteleaga ca va creste dobanda de referinta daca avansul inflatiei ar conduce la o crestere salariala si la o majorare a preturilor.
In contrast cu decizia BCE de a mentine dobanda de referinta, banca centrala americana, Banca Angliei si Banca Nationala a Canadei au ales sa reduca dobanda de referinta pentru a impiedica aparitia unei scaderi economice globale pe fondul recesiunii pe care o traverseaza sectorul imobiliar american.
Fed impreuna cu BCE si cu alte banci centrale din Europa s-au declarat in favoarea furnizarii unui ajutor de 64 mld. dolari pentru institutiile financiare, in incercarea de a stabiliza pietele financiare globale.
"Trichet a fost foarte clar atunci cand a declarat ca nu va ezita sa majoreze dobanzile daca efectele cresterii inflatiei se vor resimti intr-o crestere salariala si tintelor de inflatie", a spus Martin van Vliet, economist la ING Bank in Amsterdam.
Banca Centrala Europeana prognozeaza ca inflatia va ajunge la 2,5% in 2008, fata de pragul de 2,1% din acest an, potrivit previziunilor din 6 decembrie. Estimarile de la inceputul lunii decembrie arata ca inflatia va ajunge la 1,8% in 2009.


Preturi mai mari in UE si SUA
In noiembrie, inflatia din zona euro a avansat cu 0,5% fata de octombrie, la o valoare anuala de 3,1%.
Inflatia anualizata din Germania s-a plasat la 3,3% in noiembrie, cea mai ridicata valoare din ultimii 12 ani.
BCE, care isi doreste sa mentina inflatia sub 2%, a mentinut dobanda de referinta la 4% pe 6 decembrie.
Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, ar putea opera o ajustare a dobanzii de referinta daca salariile vor creste nejustificat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO