Business Internaţional

Banca Centrala Europeana este calata in continuare pe supravegherea inflatiei

13.12.2002, 00:00 12

Pietele bursiere europene au cazut ieri dimineata dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) si-a redus estimarile referitoare la cresterea economica a zonei euro pentru 2003, pana la 2,1% din PIB-ul regiunii, de la nivelul de 3,1% anuntat in iunie. Inflatia va scadea pana la 1,3%, situandu-se in marja stabilita de BCE, de 2%. Raportul lunii decembrie mentioneaza ca "riscurile care ameninta cresterea economica nu au disparut", precizand ca dezvoltarea lenta si stabilitatea monedei unice "ajuta la diminuarea presiunilor inflationiste".
Indicele bursier pan-european FTSE Eurotop 100 a scazut cu 0,8%, la 1975,9 in sedinta de tranzactionare de dimineata, dupa ce in ultimele doua zile recuperase pierderea unei saptamani de declin. Indicele de la Frankfurt, Xetra Dax a scazut cu 0,7% la 3173,5, iar la Paris CAC 40 a scazut cu 0,6%, la 3170,7. Indicele compozit american Dow Jones Industrial Average a inchis in crestere cu 0,2%, la valoarea de 8589,1.
Estimarile privind rezultatele economice ale zonei euro sunt formulate de BCE de doua ori pe an, si sunt bazate pe ipoteze tehnice care presupun mentinerea nemodificata a ratei de referinta a dobanzii si fluctuatii minore ale cursului valutar. In urma sedintei de saptamana trecuta a comisiei pentru politica monetara din cadrul BCE, rata de referinta a dobanzii europene a fost redusa cu jumatate de punct procentual, de la 3,25% la 2,75%, prima rectificare in mai mult de un an. John Hurley, membru in consiliul bancii, a spus ca exista "riscuri semnificative" chiar in conditiile noilor estimari, sugerand ca factorii de decizie in domeniul monetar sunt pregatiti pentru a scadea in continuare costul creditului.
Ratele dobanzii la contractele futures sugereaza ca investitorii se asteapta si ei la reduceri suplimentare ale dobanzilor europene. Astfel, randamentul contractelor pe trei luni cu scadenta in martie a fost de 2,77% miercuri, fata de rata de pe piata monetara, de 2,92%.
Economia celor 12 state din zona euro va creste probabil cu un ritm situat intre 1,1% si 2,1% anul urmator, iar BCE estimeaza un nivel intre 2% si 2,5% pentru 2003, valoare care reprezinta corect, in opinia bancii, "potentialul de crestere" al regiunii, adica nivelul anual mediu la care se poate extinde fara a antrena cresterea preturilor.
Dezvoltarea economica "va continua sa fie foarte lenta si fragila", in conditiile in care prabusirea burselor a deteriorat increderea consumatorilor si a investitorilor, a mai spus Hurley intr-un interviu. Indicele bursier european, Dow Jones Stox 50 a pierdut o treime din valoarea sa, pe parcursul acestui an, comparativ cu o depreciere de numai 15 procente a echivalentului sau american.
Ratele de referinta stabilite de BCE "au atins un nivel extrem de scazut, conform standardelor istorice", a spus saptamana trecuta Wim Duisenberg, presedintele BCE, semnaland ca autoritatea monetara centrala a zonei euro nu se grabeste sa mai reduca costul creditului, insa BCE "va monitoriza cu atentie toti factorii care ar putea afecta nivelul inflatiei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO