Business Internaţional

Banca Centrala Europeana descurajeaza bursele

24.01.2008, 17:16 11

Indicii bursieri europeni au scazut ieri, dupa ce Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a afirmat ca este preocupat de lupta impotriva inflatiei, lucru care a afectat optimismul potrivit caruia costurile de creditare vor scadea in curand.
Surprinzatoarea decizie de marti a Fed de a reduce dobanda de referinta a entuziasmat indicii bursieri asiatici, care au avansat la cel mai mare nivel din ultimele cinci luni. Comentariile lui Trichet privind inflatia au inversat cresterile inregistrate de pietele de capital din Europa imediat dupa anuntul bancii centrale americane.
"Trebuie sa avem in vedere ca indiferent daca Fed reduce agresiv dobanda de referinta, celelalte banci centrale nu vor adopta aceeasi strategie", a declarat Jane Coffey, seful pe equity la Royal London Asset Management.
La jumatatea sedintei de tranzactionare de ieri, indicele Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 3%, la 305,98 puncte, dupa ce anterior a cunoscut o apreciere de 1,6%. Indicii bursieri din statele vest-europene s-au plasat pe rosu in majoritatea pietelor de capital. Indicele britanic FTSE 100 a scazut cu 3,10% la jumatatea sedintei de tranzactionare, in vreme ce indicele francez CAC 40 a pierdut 4,25%, iar deprecierea indicelui german DAX a fost de 4,5%. Indicele DJ Stoxx 50 s-a depreciat cu 3,5%, iar indicele DJ Euro Stoxx 50 a scazut cu 4,3%.
Pretul petrolului cu livrare in martie a scazut cu 2,32 dolari, pana la 87,53 dolari pe Bursa de Marfuri din New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO