Business Internaţional

Banca Centrala Europeana: Conditiile in care companiile europene se pot imprumuta continua sa se inaspreasca

19.05.2008, 22:37 12

Un raport emis de Banca Centrala Europeana (BCE) in luna aprilie indica o inasprire continua a standardelor de creditare si o scadere a cererii de imprumuturi.
Studiul arata ca imprumuturile catre companii, consumatori si creditele pentru locuinte au devenit mai greu de contractat si mai costisitoare in a doua jumatate a anului trecut, iar asteptarile indica o prelungire a acestei situatii, scrie publicatia International Herald Tribune.
Bancile sunt ingrijorate in legatura cu viitorul economiei europene, cu piata imobiliara, cu clientii de pe continent si industriile in care acesti clienti activeaza. Cu toate acestea, desi bancile gasesc felurite pretexte pentru a se scuza fata de clienti si a le refuza cererile de imprumut, clientii insisi zambesc politicos si renunta la a mai aplica pentru un credit.
Cererea de imprumut din zona euro scade intr-un ritm accelerat, conform studiului Bancii Centrale Europene, pe fondul interesului din ce in ce mai scazut pentru achizitii si fuziuni.
Totusi, desi zona euro a fost scutita - cel putin pana acum - de efectele negative ale crizei economice globale, sunt motive sa credem ca aceasta este mai degraba rezultatul unei bune sincronizari decat al unei imunitati.
"Daca economia mondiala incetineste si, in plus, exista si o criza a creditelor, este posibila o deteriorare pe termen lung a ritmului de crestere economica. Acesta este un risc important in Europa", a spus seful diviziei londoneze a UniCredit, Marco Annunziata.
Imprumuturile bancare contractate de institutiile nonfinanciare din zona euro au avut o rata anuala a cresterii de 15% pana in luna martie, o cifra pe care nimeni nu ar putea s-o considere slaba. Chiar si asa, o parte din aceste imprumuturi au fost facute din stricta necesitate.
In conditiile in care pietele de capital se restrang, in special pentru debitorii cu o bonitate indoielnica, numeroase companii europene si-au redus numarul liniilor de credit existente.
Aceste imprumuturi, dintre care multe au un termen de scadenta de un an, au fost accesate inainte de turbulentele de pe piata creditelor, iar cand vine vorba de refinantare, aceste corporatii vor dispune de fonduri mai putine la costuri mai ridicate si cu standarde mai stricte de creditare.
Pentru banci, aceasta crestere a registrului de imprumuturi a fost foarte dureroasa. Multe dintre marjele de dobanda aferente acestor credite sunt acum nerentabile pentru bancile supuse presiunii de a-si revizui bilanturile mai degraba decat sa continue sa acorde imprumuturi.
Conform unui economist la Barclays Capital, Julian Callow, schimbarea de atitudine a creditorilor prezentata de acest studiu tinde sa preceada schimbarea conditiilor de creditare cu aproximativ un an si jumatate.
Economia europeana depinde in continuare in mare parte de imprumuturile bancare. In zona euro, creditele constituie aproximativ 85% din finantarile de care beneficiaza corporatiile, comparativ cu mai putin de jumatate in SUA.
In mod cert piata creditelor din Europa isi va reveni complet in conditiile in care bancile sale isi pot alege debitorii si pot cere sume mai mari.
Dat fiind faptul ca studiul BCE a inceput sa fie facut periodic incepand de numai cinci ani, nu exista o experienta solida din care sa putem deduce care va fi efectul inaspririi standardelor de creditare asupra Europei. Totusi, studiul bancii centrale americane (Fed) asupra creditorilor dateaza din anul 1990.
Un sondaj efectuat in anul 2002 de Clara Lown si Donald Morgan de la Fed arata ca studiul este un bun indicator al economiei de ansamblu.
Este firesc sa presupunem ca aceasta relatie se va mentine in Europa, daca nu chiar se va consolida, in conditiile relatiilor stranse ale corporatiilor europene cu bancile creditoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO