Business Internaţional

Banca Centrala Europeana: cei puternici vor decide si pentru cei slabi

09.12.2002, 00:00 12

Politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea fi dominata in viitor de cele mai puternice state ale zonei euro, conform unei propuneri avansate de institutie pentru a fluidiza procedura de stabilire a ratei dobanzii de referinta. Germania, Franta, Italia si Spania, care cumuleaza 80% din economia regiunii, vor vota in problema ratei dobanzii mult mai des decat celelalte state, dupa extinderea Uniunii Europene, a spus Ernst Welteke, membru in consiliul BCE. Daca Marea Britanie va hotari sa adopte moneda europeana, va fi de asemenea inclusa printre statele "cu greutate" in hotararea politicii monetare comune europene.
Welteke, presedintele bancii centrale germane, a precizat intr-un interviu ca "Restul statelor vor avea drept de vot in 80% din cazuri", insa nu se va mentine raportul de un vot pentru fiecare reprezentant in consiliul BCE.
In cadrul BCE deciziile sunt luate prin consens intre toti membrii consiliului, ceea ce ar putea insemna, in viitorul apropiat, discutii interminabile intre 33 de persoane pentru luarea unei hotarari unanime referitoare la rata de referinta a dobanzii.
"Atat timp cat regula BCE impune unanimitate, un grup mai mare si mai diversificat de state ar putea incetini si mai mult procesul de luare a deciziilor", apreciaza Holger Schmieding, economist la Bank of America, in Londra.
BCE a fost in ultima vreme aspru criticata de politicieni, printre care si cancelarul german Gerhard Schroeder, de companii si investitori pentru ca nu a modificat rata dobanzii europene de referinta suficient de repede, in conditiile in care economia zonei euro, de 7000 de miliarde dolari are cel mai lent ritm de crestere din ultimii noua ani.
Saptamana trecuta Banca Centrala Europeana  a redus principala rata a dobanzii din zona euro cu jumatate de punct procentual, de la 3,25% la 2,75%, cel mai mic nivel din ultimii trei ani, aceasta fiind prima rectificare operata din noiembrie 2001. Manevra BCE a urmat decizia Rezervei federale americane (Fed) de luna trecuta, cand banca centrala americana a redus rata de referinta a dobanzii la minimul ultimelor patru decenii, de 1,25%.
Wim Duisenberg, presedintele BCE, a explicat decizia de reducere a ratei dobanzii prin cresterea incertitudinii economice pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu si a stagnarii economiei globale. "Hotararea noastra ar trebui sa ajute la ameliorarea previziunilor economice pentru zona euro, compensand unele dintre riscurile existente care ameninta dezvoltarea regiunii si sprijinind astfel cresterea increderii generale".
Joia trecuta, Banca Angliei a decis mentinerea nemodificata a ratei sale de referinta, ducand marja fata de nivelul european al dobanzilor la cea mai mare valoare din ultimii doi ani, de 1,25 puncte procentuale, refinantarea din Marea Britanie operandu-se la un cost de 4%, ceea ce alimenteaza speculatiile care  sugereaza ca economia britanica si cea a zonei euro se indreapta in directii divergente.
Producatorii englezi considera ca decizia BCE va stimula exporturile, dar au criticat atitudinea conservatoare a Bancii Angliei. Mentinerea nemodificata a ratei dobanzii pe piata engleza se justifica prin contradictia creata de evolutia animata a consumului, sustinut de cresteri record ale pretului pe piata imobiliara, si lipsa de consistenta a sectorului de productie, care scindeaza economia engleza in directii opuse.
Reactia pietelor bursiere a fost una de cadere a cursului actiunilor europene, pe ansamblul zilei, dupa ce tranzactiile de dimineata au furnizat semnale pozitive imediat dupa anuntul BCE, care a avut un impact tonic asupra unui Wall Street in declin. Trendul descendent a fost condus de sectorul energetic, tehnologic, si de industria asigurarilor, auto, chimica si de constructii. La inchiderea zilei bursiere, indicele FTSE Eurotop 300 scazuse cu un procent, la 903 puncte, iar indicele compozit DJ Euro Stoxx 50 cazuse cu 2% la o valoare de 2.525 puncte.
Titlurile cu evolutii negative ale cursului bursier s-au aflat in proportie de trei la unu fata de cele care au inregistrat cresteri, in ceea ce priveste volumul de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO