Business Internaţional

Banca Centrală Europeană avertizează din nou: Investitorii văd în 2019 un an al încetinirii economiei globale, cu preţuri care vor continua să crească

Banca Centrală Europeană avertizează din nou:...

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

27.12.2018, 12:27 235

Banca Centrală Europeană (BCE) estimează că economia globală va scădea anul viitor, după care se va stabiliza, în timp ce preţurile vor continua să crească, potrivit buletinului publicat joi, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Investitorii iau în calcul o încetinire a creşterii pentru economia globală, în principal din cauza costurilor mai mari de împrumut pentru debitorii în dolari şi tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China.

BCE şi-a argumentat noile aşteptări pe baza acestor prognoze, în cel mai recent buletinul economic, publicat joi, dar încă apreciază că încă există „presiuni inflaţioniste” la nivel global şi în zona euro.

„În perspectivă, se aşteaptă ca activitatea economică globală să încetinească în 2019 şi să rămână stabilă după aceea. Se preconizează că presiunile inflaţioniste globale să crească încet, pe măsură ce rezervele se vor diminua”, se scrie în buletinul economic al BCE.

Buletinul prezintă argumentele pentru decizia BCE din cadrul şedinţei din decembrie, când a hotărât să pună capăt oficial programului de cumpărare de obligaţiuni de 2,6 trilioane de euro şi să continue să reinvestească banii pe care îi primeşte la scadenţa pentru mult timp după prima majorare a ratei dobânzii cheie.

„Inflaţia de bază se aşteaptă să crească treptat pe termen mediu, susţinută de măsurile de politică monetară ale BCE, de expansiunea economică continuă şi de creşterea salariilor”, se precizează în buletinul BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO