Business Internaţional

Banca Centrala Europeana ar putea reduce dobanzile luna viitoare

13.11.2002, 00:00 11

In primul interviu de dupa mentinerea nemodificata a ratei dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana (BCE), Otmar Issing, economist sef al BCE, sugereaza posibilitatea reducerii acestei rate pana la sfarsitul anului.
"Contextul pe termen mediu de evolutie a preturilor s-a imbunatatit", a declarat Issing si "este important de remarcat ca asteptarile referitoare la inflatie au scazut" in randul consumatorilor. Issing a mai spus ca decizia de saptamana trecuta de a nu rectifica rata de imprumut in conformitate cu reducerea americana a fost cu siguranta una dintre cele mai dificile decizii din cei patru ani de existenta bancii.
"Stabilitatea in crestere de care se bucura euro va contribui la scaderea inflatiei", inflatia prin salarii "s-a mai calmat", iar economia tine preturile sub control, spune oficialul european. Moneda europeana s-a apreciat dupa decizia BCE de a mentine rata de referinta nemodificata, si a atins luni maximul ultimelor 16 saptamani, in vreme ce cererea pentru active americane si moneda acestora a scazut mult.
Spre deosebire de Rezevele Federale americane (Fed), printre obiectivele caruia se numara reducerea somajului si dezvoltarea durabila, BCE are ca prioritate de baza controlul inflatiei. Fed, care a scazut rata dobanzii de referinta la nivelul minim al ultimelor patru decenii, a dat indicii clare ca nu este dispus sa mai faca alte reduceri in perioada urmatoare.
Investitorii se asteapta sa obtina acces la fonduri mai ieftine in Europa pana la sfarsitul anului, arata rata dobanzii in tranzactiile futures. Randamentul contractelor pe trei luni cu scadenta in luna decembrie a scazut ieri cu 3 puncte de baza (un punct de baza reprezinta 0,01 dintr-un punct procentual), la 2,97%, comparativ cu rata de pe piata monetara de 3,19%.
Issing spune ca mediul de afaceri international, care este animat de valuri de incertitudine, reprezinta principala amenintare pentru economia Uniunii Europene. Un alt aspect important, in opinia reprezentantului BCE, este problema razboiului din Irak, si mai ales durata si efectele acestuia.
In septembrie Fondul Monetar International a spus ca economia zonei euro va creste cu 0,9% anul acesta, fata de ritmul de 2,2% de dezvoltare a Statelor Unite. Expansiunea economica va stationa la 0,2-0,5% pe acest trimestru, estimeaza Comisia Europeana. Banca Centrala Europeana prevede pentru anul viitor revigorarea ratelor de dezvoltare economica in intervalul 2-2,5%, spune Issing. "Avem o crestere constanta la un nivel scazut", spune fostul economist sef de la Bundesbank. "As putea spune ca e vorba de stagnare, insa de fapt este o crestere care nu ne satisface".
Politicienii europeni, de la cancelarul austriac Wolfgang Schuessel pana la ministrul de finante francez Francis Mer au facut presiuni asupra BCE sa stimuleze cresterea economica aliniind costul capitalurilor cu cel de peste ocean, deoarece veniturile fiscale scad, ceea ce agraveaza deficitul bugetar, din ce in ce mai dificil de mentinut in limita de 3%.
Ratificarea acordului referitor la deficitul bugetar a fost un semnal important, spune Issing, care in perioada 1988-1990 a fost consilier economic al guvernului Kohl. "A fost absolut decisiv faptul ca ministrii de finante, ca grup, au sustinut principiile acordului".
Accelerarea cresterii indicatorului BCE pentru inflatie viitoare, nu va sta in calea reducerii ratei dobanzii de referinta, a sugerat Issing. Indicatorul a crescut la 7,4% in septembrie, fata de 7% in august, depasind limita de referinta stabilita de BCE la 4,5% pentru a 16-a luna consecutiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO