Business Internaţional

Banca Centrala Europeana ajuta Polonia cu 10 mld. euro

23.11.2008, 15:29 17

Banca centrala a Poloniei (NBP) si-a asigurat o linie de credit prin intermediul careia poate imprumuta 10 mld. euro de la Banca Centrala Europeana, fonduri necesare pentru a injecta cu lichiditati creditorii nationali afectati de criza mondiala, scrie Bloomberg.

Polonia, care spera sa adopte moneda europeana in 2012, este al doilea stat dupa Ungaria care primeste sprijin financiar din partea BCE, in conditiile in care aversiunea fata de risc a afectat nivelul de lichiditati de pe piata interbancara pe fondul temerilor ca cea mai mare economie a regiunii ar putea fi afectata.
"Acordul incheiat pe 6 noiembrie are in vedere operatii repo (situatie in care o parte contractuala transfera active financiare in favoarea unei alte parti in schimbul unei sume de bani - n. red.) si un credit de pana la 10 mld. euro, ca sprijin suplimentar pentru NBP", a declarat banca centrala de la Varsovia. Moneda nationala, zlotul, s-a apreciat usor dupa ce banca a facut public anuntul, pentru ca apoi sa se deprecieze din nou la 3,8575 zloti pentru un euro, in cadrul sedintei de tranzactionare de vineri.
"Lichiditatea limitata a valutelor straine pe pietele de capital din Europa Centrala a reprezentat una dintre cele mai importante probleme ce a stat in spatele celor mai recente deprecieri ale monedelor locale", a declarat Bartosz Pawlowski, strateg in cadrul TD Securities din Londra. "Aceasta masura ar trebui sa sustina piata poloneza", a adaugat el.
La inceputul acestei saptamani, banca centrala din Varsovia a inceput sa ia parte la operatii saptamanale de schimb franc-euro impreuna cu banca centrala a Elvetiei. Ea cumpara franci de la omoloaga sa din Elvetia pe care apoi ii ofera bancilor comeciale poloneze in schimbul zlotilor.
Francii elvetieni sunt populari in Polonia pentru creditele ipotecare datorita diferentelor la ratele dobanzii. Rata de referinta a bancii centrale poloneze este de 6%, comparativ cu 1%, cat este rata in Elvetia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO