Business Internaţional

Banca Centrala Europeana a majorat dobanda la euro la 3,75%

09.03.2007, 17:32 15

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda de referinta pentru cea de-a saptea oara de la sfarsitul lui 2005 si ar putea lasa posibilitatea unei alte cresteri.
In cadrul intalnirii de ieri a oficialilor Bancii Centrale Europene ce a avut loc la Frankfurt, rata dobanzii de referinta a crescut cu 0,25%, la 3,75%, in timp ce economistii preconizeaza o alta majorare in iunie. Tot ieri Banca Angliei a decis mentinerea dobanzii de referinta la 5,25%, nivel maxim din ultimii cinci ani si jumatate, scrie Bloomberg.
"Avand in vedere mediul economic favorabil, politica noastra monetara continua sa fie una care stimuleaza cresterea economica", a declarat presedintele BCE Jean Claude Trichet in cadrul conferintei de presa care a avut loc la Frankfurt.
Rata dobanzii pe contractele futures Euribor (Euro Interbank Offered Rate, un indice bazat pe rata dobanzii practicate pentru depozite in euro la 12 luni, calculat de catre BCE) pentru septembrie a fost de 4,05% pe 8 martie, in scadere de la 4,16%, valoare inregistrata pe 22 februarie. Preconizarile curente ale BCE cu privire la rata inflatiei sunt de circa 2% pentru anul curent si de 1,9% in 2008. "Oficialii bancii sunt inca ingrijorati cu privire la o crestere a inflatiei in cea de-a doua jumatate a acestui an", a declarat Steve Webster, economist-sef la 4Cast cu sediul la Londra. "Vor ridica nivelul la 4% in iunie daca nu vom inregistra perioade volatile pe pietele bursiere", a adaugat el.
Pietele bursiere internationale se alfa in prezent intr-o perioada de revenire dupa cele sase zile in care valoarea pietei a scazut cu 3.300 mld. dolari (5.514 mld. euro). Scaderea a fost in principal cauzata de temerea incetinirii cresterii economice a SUA.
Scaderea exporturilor si majorarea TVA in Germania ar putea forta incetinirea ritmului de crestere a economiei din zona euro. Vanzarile de retail in Germania, cea mai mare economie a Europei, s-au depreciat cu 5,1% in ianuarie fata de luna precedenta, iar comenzile fabricilor au scazut cu 1% din cauza scaderii cererii pentru exporturi.
"Dar, cu un ritm al extinderii mai rapide decat au preconizat economistii in trimestrul patru din 2006, Banca Centrala Europeana ar putea revizui valoarea preconizata pentru cresterea din acest an", a este de parere Nicholas Garganas, membru in consiliul BCE. Cresterea economica estimata in prezent de BCE pentru 2007 este de 2,2%, in scadere fata de 2006 cand a avut loc o crestere de 2,6%, cea mai mare din 2000. Comisia Europeana a preconizat o incetinire a cresterii la 2,4% pentru 2007.
"Economia se afla intr-o perioada stabila de crestere", a declarat Axel Weber, membru in consiliul BCE, pe 28 februarie. "Asadar trebuie sa reducem stimularile monetare ale economiei", a adaugat el.
Oficialii au declarat anterior ca o asa-numita dobanda neutra, cu un nivel care nici nu incurajeaza, dar care nici nu stopeaza cresterea, este la un nivel intre 3,5% si 4%.
Inflatia a scazut la 1,8% in februarie a anului curent, aflandu-se la un nivel de sub 2% timp de sase luni la rand, situatie care permite BCE sa-si atinga anul acesta obiectivul de mentinere a dobanzii sub 2%, pentru prima data din 1999 incoace.
Oficialii BCE sunt ingrijorati de cererile muncitorilor de majorare a salariilor, fapt ce ar duce la cresterea inflatiei, pe masura ce companiile inregistreaza vanzari si profituri record. IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, cere o crestere a salariilor de 6,5% pentru 3,4 milioane de muncitori, sfidand cererile BCE pentru mentinerea nivelurilor actuale ale salariilor.
In acelasi timp, masa monetara M3, utilizata de catre BCE ca instrument pentru a previziona evolutia inflatiei, s-a apreciat cu 9,8% in comparatie cu luna ianuarie a lui 2006, cel mai rapid ritm de crestere din ultimii 17 ani.
"Riscul inflatiei este cat se poate de real si creste", a spus Garganas.

Dobanda in Europa
Dobanda de referinta a BCE a fost majorata pana la 3,75%
Dobanda de referinta a Bancii Angliei a fost mentinuta la 5,25%
BCE estimeaza o rata a inflatiei de 2% pentru 2007 si de 1,9% pentru 2008
Banca Centrala Europeana preconizeaza o crestere economica de 2,2% pentru 2007
Masa monetara M3 s-a apreciat cu 9,8% in ianuarie 2007

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO