Business Internaţional

Banca centrala: Economia Ungariei da semne de "supraincalzire"

27.09.2004, 00:00 14

Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, Istvan Hamecz, a afirmat ca deficitul bugetar pe anul 2004 va depasi prognoza de 5,4% din PIB si ca economia maghiara da semne de "supraincalzire", transmite Reuters.
"Supraincalzirea este iminenta. Toti indicatorii sunt nesatisfacatori. Daca nu vor fi corectati, vor scapa de sub control. Scopul nostru este sa efectuam o corectare treptata a indicatorilor economici", a declarat Hamecz.
Supraincalzirea economiei este determinata in mare masura de exporturi, care au crescut spectaculos in acest an, mai ales dupa ce Ungaria a devenit membru al Uniunii Europene.
Rata inflatiei, deficitul bugetar si al contului curent se situeaza, de asemenea, la cote ridicate, in timp ce se inregistreaza o penurie de forta de munca calificata.
Hamecz a aratat ca unele scenarii, mai pesimiste, preconizeaza posibilitatea unui deficit bugetar de 6,3% din PIB.
Saptamna trecuta, guvernul si-a revizuit in crestere previziunile asupra deficitului bugetar pana la 5,1-5,3% din PIB, de la nivelul tina de 4,6% din PIB.
Hamecz a explicat ca diferenta intre estimarile executivului si ale bancii de datoreaza prognozelor diferite privind veniturile din TVA si cheltuielile institutiilor finantate de stat.
Premierul maghiar Ferenc Gyurcsany declarase deja ca deficitul bugetar trebuie sa scada intr-un ritm mai alert decat era prevazut pentru anul 2005, in vederea adoptarii monedei unice euro in anul 2010. Adresandu-se reprezentantilor Camerei de Comert si Industrie din Ungaria, Gyurcsany a aratat, in cursul saptamanii trecute, ca daca va fi obtinut un ritm mediu 0,6% din PIB anual pentru diminuarea deficitului, in 2007 se va ajunge la nivelul de 3,5% din PIB, iar in 2008 sa se coboare sub pragul de 3%, impus de criteriile Pactului de Stabilitate si Crestere. Aplicand reducerea propusa de guvern, de 0,6 puncte procentuale anual, se va ajunge la un deficit de 2,9% din PIB, in anul 2008, de la 5,3% din PIB, cat a fost estimat pentru anul 2004. Gyurcsany a declarat ca sectoarele economice nu vor beneficia de subventii sau protectie. El a prezentat oamenilor de afaceri politica guvernului de maximizare a veniturilor din impozite si de reducere a subventiilor, masuri care nu s-au dovedit a parea foarte populare. Premierul maghiar a afirmat ca scopul mediului de afaceri  si investitional trebuie sa fie crearea de locuri de munca, obtinerea de profit si plata impozitelor, nu asteptarea ajutoarelor financiare din partea statului.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO