Business Internaţional

Banca centrala americana si BCE vor majora in luna martie ratele dobanzilor

23.02.2006, 20:29 31

Fed si Banca Centrala Europeana au confirmat ca vor lua decizia de a majora rata dobanzii la intalnirile ce vor avea loc in luna martie.

Fed, banca centrala a Statelor Unite, a lasat sa se inteleaga ca ar mai putea majora de doua ori rata dobanzii pana la jumatatea acestui an.

Stenogramele intalnirii conducerii Fed din data de 31 ianuarie, ultima condusa de Alan Greenspan, au dezvaluit faptul ca unii membri ai conducerii Fed sunt ingrijorati de faptul ca inflatia ar putea depasi nivelul stabilit, informeaza Bloomberg.

Economistii erau in asteptarea unor indicii din care sa-si poata da seama de numarul de majorari care vor urma, cea din 31 ianuarie fiind cea de a 14-a crestere consecutiva a ratei dobanzii.

Previziunile Fed legate de cresterea mai rapida a economiei si majorarea preturilor, majorare condusa de preturile energiei si de ingustarea pietelor muncii, au dus la imaginea clara ca riscul inflationist nu a fost eliminat si ca ratele va trebui sa mai creasca.

"Atat timp cat economia creste cu un ritm destul de mare, este necesara o crestere a ratelor dobanzii", a declarat Neal Soss, economist-sef al Credit Suisse din New York si care a lucrat ca asistent al predecesorului lui Greenspan la conducerea Fed, Paul Volcker.

Economistii sunt de parere ca rata dobanzii va fi majorata atat la intalnirea din martie, cat si la cea din mai, de fiecare data cu cate un sfert de punct procentual.

"Nimeni nu considera ca Fed a mers prea departe cu cresterea ratelor dobanzii", a declarat Bruce Kasman, director al departamentului de cercetari economice al JP Morgan Securities cu sediul la New York. "Daca datele economice vor continua sa arate o crestere a economiei si a inflatiei, viitoare majorari ale ratei dobanzii vor fi necesare", a adaugat Kasman.

La ultima sedinta a Fed condusa de Greenspan s-a votat in unanimitate majorarea dobanzii la 4,5 procente si s-a lasat de inteles ca pentru tinerea sub control a inflatiei ar putea continua politica de majorare a dobanzii.

Ben Bernanke, succesorul lui Green-span la presedintia Fed a declarat in fata Congresului ca va continua politica inceputa de Greenspan.

Soss considera ca Fed va mari rata dobanzii pana la 5 procente, dupa care se va opri, dar sunt alte voci care considera ca dobanda ar putea creste pana la 5,25% daca rata de crestere a inflatiei va fi mai mare decat se previzionase.

Printre elementele care pot genera o inflatie mare, membrii conducerii Fed au enumerat problemele aparute pe piata muncii si cresterea preturilor energiei.

Pana acum efectele cresterii preturilor energiei nu au afectat preturile bunurilor de larg consum, dar daca energia continua sa se scumpeasca, aceasta crestere se va face simtita treptat si in preturile celorlalte bunuri.

"Se afla foarte aproape de finalul politicii de majorare a ratei dobanzii", este de parere Bill Gross, manager al fondului Pacific Investment Management.

Economia Statelor Unite a crescut cu numai 1,1 procente in ultimele trei luni ale anului trecut, cea mai slaba crestere din 2001 pana in prezent, dar de atunci cresterea economica a fost mai rapida. Bernanke a declarat saptamana trecuta ca se asteapta in primul trimestru al acestui an la o revenire a celei mai puternice economii din lume.

Dar nu numai banca centrala a Statelor Unite va majora rata dobanzii. Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a confirmat, la randul sau, intentia BCE de a majora, din nou, rata dobanzii de referinta.

"Previziunile pietei cu privire la o noua majorare a ratei dobanzii in cadrul intalnirii din 2 martie, pana la 2,5%, sunt rezonabile", a declarat presedintele BCE, citat de cotidianul francez Le Figaro.

In luna decembrie a anului trecut, BCE a majorat rata dobanzii pentru prima data in ultimii cinci ani, pana la 2,25%, pentru ca la urmatoarea intalnire, de la inceputul lunii februarie, sa anunte mentinerea sa la acelasi nivel.

In ciuda bilanturilor dezamagitoare din Franta si Germania, din ultimul trimestru al lui 2005, Trichet a afirmat ca "fundamentele unei redresari economice sunt solide".

Cauzele presiunilor inflationiste sunt preturile foarte ridicate ale energiei, cresterea impozitelor indirecte si pretul serviciilor administrative, conform bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO