Business Internaţional

Banca centrala americana schimba politica de comunicare pentru a fi mai aproape de investitori

20.11.2007, 16:05 45

Decizia presedintelui bancii centrale americane (Fed), Ben Bernanke, de a oferi mai multe detalii referitoare la prognozele de crestere economica si de evolutie a inflatiei facute de oficialii bancii reprezinta o schimbare semnificativa fata politica de comunicare greoaie lasata mostenire de Alan Greenspan, predecesorul lui Bernanke, scrie Bloomberg.
"Ben Bernanke este o persoana dintr-o bucata. El alege sa spuna lucrurilor pe nume. Nu exista niciun mesaj ascuns in afirmatiile sale", a declarat Ethan Harris, economist-sef al bancii de investitii Lehman Brothers. Bernanke a afirmat recent ca estimarile oficialilor Fed vor fi facute pe o durata de trei ani, iar frecventa prognozelor va fi trimestriala.
Raportarile reprezentantilor Fed vor ajuta companiile sa aiba mai multe informatii cu privire la ajustarea dobanzilor de catre institutia americana. De asemenea, investitorii vor putea sa isi dea seama spre ce prag se vor indrapta dobanzile.
Analistii se vor repozitiona si vor urmari modul in care comitetul Fed percepe prognozele. In timpul mandatului de 18 ani al lui Greenspan, analistii trebuia sa se concentreze pe a ghici ce doreste sa spuna cu adevarat fostul presedinte al Fed. "El (Bernanke-n.red.) vrea un comitet care sa functioneze exact ca un comitet. Nu isi propune sa fie un dictator", a spus Alan Blinder, fost vicepresedinte al Fed.
Revizuirea metodelor de estimare operata de presedintele Fed, intr-o perioada de diferente de opinie intre mediul politic si investitori, apropie institutia americana de practicile bancilor centrale internationale.
Bernanke si alti oficiali ai Fed au subliniat in mod repetat ca au incredere intr-o evolutie ascendenta a economiei americane pana la jumatatea anului viitor, dupa acalmia din acest trimestru. Aceste afirmatii nu i-au impiedicat pe comercianti sa presupuna ca Fed va opera, cel putin o data, noi reduceri ale dobanzilor, pe fondul scaderii pietei creditelor in septembrie si octombrie.
Pietele futures semnaleaza ca probabilitatea ca banca centrala americana sa reduca dobanda de referinta cu un sfert de punct procentual, la 4,25%, pana pe 11 decembrie, este de 72%.
Bernanke, aflat la conducerea Fed din februarie 2006, milita pentru o mai mare transparenta a institutiei inca de pe vremea cand era doar guvernator al bancii. Anuntul privind prognozele viitoare ale Fed este rezultatul unei perioade de un an si jumatate in care Bernanke a revazut politica de comunicare a bancii centrale americane.
Seful Fed a evidentat continuarea masurilor importante adoptate de predecesorul sau, Alan Greenspan. In 1994, banca centrala americana a anuntat pentru prima oara deciziile cu privire la dobanzi, iar mai tarziu institutia a inceput sa emita comunicate oficiale, dupa fiecare intrevedere a reprezentantilor sai.
Prognozele mai dese vor alinia Fed la standardele Bancii Centrale Europe si ale institutiilor similare din Regatul Unit, Suedia si Noua Zeelanda, care dau estimari trimestriale. Exceptia de la aceasta regula este Banca Nationala a Japoniei care elibereaza prognoze semestriale.
Eforturile presedintelui bancii centrale americane nu se vor opri aici. Fed isi propune sa urmeze si modelele altor banci, in ceea ce priveste deschiderea fata de media, deoarece in prezent presedintele Fed nu acorda interviuri oficial si nici nu sustine conferinte de presa.
Bernanke l-a mandatat pe vicepresedintele Donald Kohn, fost consilier al lui Greenspan, sa se ocupe de proiectul de comunicare. Oficialii Fed vor face publice estimarile lor la cateva minute distanta de sfarsitul intalnirilor Comitetului Federal al Pietei Deschise (FOMC) care vor avea loc in lunile ianuarie, aprilie, iunie si octombrie.
"Cand va vorbi despre perspective, Bernanke va face referire la estimarile comitetului", a afirmat Vincent Reinhart, fostul director al diviziei de probleme monetare a Fed.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO