Business Internaţional

Banca centrala americana pastreaza dobanda la dolari neschimbata

27.10.2006, 19:12 19

Scaderea presiunilor inflationiste a facut conducerea bancii centrale a SUA sa mentina dobanda de politica monetara la 5,25%.
Fed a mentinut ratele dobanzii neschimbate in Statele Unite, la un nivel de 5,25%, pentru a treia luna consecutiv, ramanand insa vigilenta in fata riscurilor inflationiste, relateaza BBC News.
In urma deciziei, anticipata de cea mai mare parte a analistilor, ratele dobanzii au ramas la acelasi nivel din luna august, dupa seria de 18 majorari consecutive.
Preturile produselor de larg consum au inregistrat o scadere semnificativa luna trecuta, insa presiunile inflationiste reprezinta inca o amenintare in contextul in care excluzand preturile volatile ale energiei, preturile sunt in continuare destul de ridicate.
Pietele bursiere americane au crescut dupa ce analistii au anuntat ca este putin probabil ca banca centrala americana sa decida o noua majorare a dobanzii pe termen scurt.
"Fed ne spune ca urmareste in continuare cu atentie evolutia inflatiei", a declarat David Resler, economist-sef in cadrul bancii de investitii Nomura. "Raman in continuare vigilenti, insa nu au niciun motiv sa actioneze in prezent", a adaugat Resler.
Fed a declarat ca inflatia reprezinta in continuare o amenintare in ceea ce priveste stabilitatea economica, adaugand insa ca este de parere ca presiunile inflationiste vor scadea probabil in timp, reflectand declinul preturilor la petrol pe plan global.
"Ritmul de crestere economica a incetinit in decursul acestui an", a declarat banca americana. "In perspectiva, economia va avansa intr-un ritm moderat."
Decizia recenta a fost ultima inainte de alegerile pentru Congres de luna viitoare. Orice modificare a ratelor dobanzii ar fi contat din punct de vedere politic pentru ca ar fi afectat nivelul contractarii de imprumuturi si ar fi indicat clar starea economiei.
Semnalele privitoare la o relaxare a presiunilor inflationiste si dovezile clare ca economia creste intr-un ritm mai lent de la inceputul acestui an au convins banca centrala americana sa adopte o atitudine de expectativa cu privire la rate pentru moment.
Productia a inregistrat o scadere remarcabila in trimestrul al doilea, iar piata rezidentiala avanseaza intr-un ritm mai lent.
Strategii doresc sa tina sub control inflatia asigurandu-se in acelasi timp ca incetinirea activitatii economice nu se transforma intr-un declin prelungit.
Un membru al comitetului Fed s-a opus deciziei, votand pentru o majorare de un sfert de punct.
Dolarul a scazut miercuri ca urmare a deciziei Fed de a mentine neschimbate ratele dobanzii, conform International Herald Tribune. Declaratia facuta dupa aceea de comitetul Fed a fost aproape identica cu aceea din septembrie, dezamagindu-i pe unii investitori care se asteptasera ca FOMC (Federal Open Market Committee) sa adopte o atitudine mai dura cu privire la inflatie.
Catre sfarsitul sedintei de tranzactionare, moneda unica europeana a atins un nivel de 1,2602 dolari, de la 1,2561 dolari la sfarsitul sedintei de tranzactionare de marti.
Declaratia FOMC a fost chiar interpretata de unii analisti ca indicand o atitudine usor mai relaxata fata de inflatie. De exemplu, in timp ce in declaratia din luna septembrie se mentiona faptul ca preturile la marfuri si energie, ca si nivelul ridicat al utilizarii resurselor, ar putea contribui la cresterea inflatiei, in declaratia de miercuri preturile la marfuri si energie nu mai erau incluse in lista respectiva de probleme inflationiste.
Acest lucru "indica faptul ca Fed nu mai este atat de ingrijorat in legatura cu inflatia", declara Ashraf Laidi, analist in cadrul CMC Markets.
Brian Carlin, din cadrul J.P. Morgan Private Bank, a declarat ca daca Fed va mentine ratele la acelasi nivel si in continuare, avantajul Statelor Unite in raport cu yenul si euro din punctul de vedere al diferentei de rate ale dobanzii ar putea fi redus.
Rata de referinta de 5,25% din State este mai mare decat cea de 3,25% a zonei euro si o depaseste cu mult pe cea a Japoniei, de 0,25%.
Analistii cred insa ca Banca Centrala Europeana si Banca Japoniei sunt pregatite sa majoreze ratele.
Intr-adevar, Axel Weber, membru al consiliului guvernator al BCE, a avertizat recent ca nu ar trebui excluse viitoare majorari de rate in 2007.
Traderii asteapta acum publicarea de noi date economice in aceasta saptamana care ar putea influenta dolarul. Urmeaza a fi publicate date privitoare la comenzile de bunuri de folosinta indelungata si nivelul vanzarilor de locuinte noi, cat si la cresterea inregistrata de PIB in trimestrul al treilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO