Business Internaţional

Banca centrala americana merge la trap, BCE se incapataneaza sa stea pe loc

04.02.2005, 00:00 16



Rezerva Federala a Statelor Unite a marit din nou rata dobanzii de referinta cu 25 de puncte de baza, pana la 2,5%, informeaza Financial Times.



Aceasta este a sasea majorare a ratei dobanzii din iunie anul trecut, cand Fed a inceput un control mai riguros asupra pietei financiare americane. Textul comunicatului din partea Federal Market Open Committee (FOMC) a ramas neschimbat fata de modificarea precedenta si spune ca "aceasta crestere ramane una de acomodare si, cuplata cu cresterea robusta a productivitatii, ea ofera sustinere activitatii economice".



"Productia pare sa creasca moderat, in ciuda majorarii preturilor la energie, iar conditiile pietei muncii continua sa se imbunatateasca. Inflatia si estimarile inflationiste pe termen lung se afla in continuare sub control", se mai precizeaza in acest comunicat. FOMC considera ca inflatia de baza este relativ scazuta, motiv pentru care poate continua aceasta politica de acomodare care presupune cresteri moderate a ratei dobanzii. Totusi, comitetul va raspunde schimbarilor in mediul economic atunci cand va fi nevoie pentru a-si indeplini datoria de a mentine stabilitatea preturilor.



Economia americana este pe un trend ascendent, iar autoritatile incearca sa sustina aceasta crestere. Ultimele cifre arata o crestere cu 0,6 procente a veniturilor populatiei in luna decembrie 2004, risipind temerile conform carora consumul populatiei ar putea scadea din cauza majorarii ratei dobanzii de catre Fed, sau din cauza efectelor reducerilor de taxe promovate de catre administratia Bush. Cresterea veniturilor salariale este necesara pentru sustinerea economiei si pentru a compensa masurile restrictive promovare de catre autoritati.



Perspectivele inflationiste sunt destul de bune. Cifrele recente arata o crestere cu 0,1 procente a preturilor de consum in luna decembrie, exceptand preturile la energie. De asemenea, rata inflatiei pentru 2004 a fost estimata la 1,7%. Aceste date au intarit increderea ca Fed va putea continua sa retraga gradual stimulii monetari.



Daca Fed-ul creste in continuare dobanzile, specialistii considera ca Banca Centrala Europeana va mentine ratele dobanzii la nivelul minim din ultimii saizeci de ani, datorita cresterii ratei somajului in Uniunea Europeana, informeaza Bloomberg. Nivelul ridicat al somajului tempereaza consumul populatiei si mentine inflatia sub control. BCE va pastra rata dobanzii la nivelul de 2%, stabilit in iunie 2003, o eventuala majorare cu 0,25% nefiind asteptata decat spre sfarsitul anului.



"BCE nu agreeaza aceasta rata scazuta, dar nu a putut majora dobanzile deoarece cresterea economica a fost slaba", a declarat Jacques Cailloux, economist la JPMorgan Chase. "In continuare, BCE va cauta sa sustina revenirea economica, lasand pe plan secundar evolutia inflatiei pe termen scurt."



Economia europeana depinde in continuare de credite ieftine, dupa ce un an de crestere bazata pe exporturi nu a convins companiile sa realizeze angajari. Mai mult, in Germania, rata somajului a atins in ianuarie cel mai ridicat nivel de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Compania Siemens a anuntat ca va reduce 1.350 de locuri de munca.



Otmar Issing, economist sef la BCE, a declarat ca situatia slaba de pe piata muncii ar trebui sa ajute la reducerea inflatiei sub limita de 2%, pana la sfarsitul anului. Asta dupa ce vanzarile retailerilor din Germania au inregistrat in luna decembrie cel mai scazut nivel din ultimii zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO