Business Internaţional

Banca centrala americana ia in considerare reducerea dobanzii la 1%

27.10.2008, 17:29 16

La mai putin de trei saptamani dupa ce reducerea ratei de politica monetara de catre Fed era considerata de vicepresedintele acesteia drept "coplesita" de prabusirea pietelor financiare, Ben Bernanke, presedintele bancii centrale a SUA, este dispus sa mai incerce o data, scrie Bloomberg.

Previziunile s-au intunecat de la ultima interventie a Fed pe 8 octombrie, iar analistii spun acum ca economia s-ar putea contracta cu mai mult de 2% in ultimul trimestru al lui 2008, cel mai puternic declin al ultimilor 18 ani. "Ne indreptam rapid spre fundul prapastiei", a spus Lyle Gramley, un fost guvernator al Fed, actualmente consilier-sef pe probleme economice la Stanford Group din Washington.
Pe fondul acestor probleme Bernanke si colegii sai ar putea fi nevoiti sa trimita rata de politica monetara pentru imprumuturile overnight aproape de zero pentru a resuscita economia. O noua intalnire a Fed este asteptata pe 29 octombrie cand, spune Gramley, "Fed va reduce ratele cu jumatate de punct procentual".
O astfel de actiune ar reduce rata dobanzii pe care bancile comerciale o folosesc in cazul imprumuturilor overnight la 1%, de la 1,5% in prezent. Rata oficiala nu a cunoscut un nivel atat de scazut din 2004, si nu a fost niciodata mai scazuta din momentul in care Fed a inceput procesul de control asupra acesteia la sfarsitul anilor 1980. Alte reduceri ar putea surveni daca economia nu da semne de recuperare.
Bernanke si colegii sai duc la bun sfarsit ceea ce Vincent Reinhart, fost director pe probleme monetare la Fed, numeste "un experiment monetar grozav" in incercarea de a ataca criza financiara - si odata cu aceasta si inasprirea conditiilor de creditare - pe trei fronturi: rate scazute ale dobanzii, nivel ridicat de lichiditate si achizitii de active pe care bancile si investitorii nu le vor.
Pana acum, acestia nu au cunoscut un succes deosebit in incercarea de a contracara in fata crizei.
De fapt, starea economiei pare ca se inrautateste, putandu-se vorbi de o scadere a economiei de 2,2% pentru acest trimestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform estimarilor economistilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO