Business Internaţional

Banca centrala americana a redus dobanda, ca sa ajute economia sa treaca peste criza imobiliara

02.11.2007, 22:07 17

Banca centrala americana a redus rata de referinta a dobanzii cu 0,25%, pana la 4,5%, in acelasi timp avertizand asupra faptului ca balanta dintre cresterea economica si rata inflatiei este extrem de fragila, scrie Bloomberg.
Dolarul a atins, miercuri, un nou minim istoric in raport cu moneda unica europeana, dupa ce Fed a anuntat decizia de reducere a dobanzii de referinta. Raportul sedintei conducerii Fed indica faptul ca banca va renunta la o noua reducere a dobanzii, asteptata pentru urmatoarea intalnire, dat fiind faptul ca Ben Bernanke, presedintele Fed, si colegii sau sunt ingrijorati de pericolul cresterii presiunilor inflationiste, neexcluzand nici posibilitatea continuarii recesiunii ce a afectat piata imobiliara.
"Oficialii banci au indicat un viitor extrem de previzibil, iar cel mai important semnal pe care l-au dat a fost intentia de a mentine un echilibru intre cresterea economica si presiunile inflationiste", a declarat Dean Maki, economistul-sef al Barclays Capital din New York si un fost membru al board-ului de conducere al Fed.
Strategii bancii centrale "au fost foarte clari" in intentia de a tempera ritmul de crestere economica, a mai adaugat Maki. Mai mult, el crede ca Fed va mentine dobanda de referinta neschimbata pana la jumatatea anului viitor, cand va fi majorata.
Reducerea ratei de referinta a dobanzii cu 0,75%, in ultimele doua sedinte, pe 19 septembrie si 31 octombrie, "ar trebui sa fie o actiune suficienta pentru a putea impiedica efectele negative pe care declinul pietei financiare le-a creat in celelalte ramuri ale economiei", arata raportul conducerii Fed. Aceasta este cea mai semnificativa reducere efectuata de Fed de la ultima recesiune economica, din 2001, si pana acum.
Un alt semn al cresterii temerilor privind presiunile inflationiste este faptul ca, pentru prima data in acest an, strategii bancii centrale nu au fost, in unanimitate, de acord cu decizia finala. Mai mult, vocile care s-au pronuntat impotriva acestei masuri au fost destul de puternice. De exemplu, presedintele filialei Fed din Kansas City, Thomas Hoeing, considera ca rata de referinta a dobanzii pentru imprumuturile interbancare ar fi trebuit sa ramana neschimbata.
"Principala preocupare a strategilor Fed a fost aceea de a nu afecta progresele realizate in acest an in ceea ce priveste controlul inflatiei", este de parere Brian Sack, economistul-sef al Macroeconomic Advisers din Washington. "Este foarte greu de crezut ca, in sedinta din decembrie, oficialii Fed vor avea motive suficiente sa opereze o noua reducere a ratei dobanzii", a adaugat el.
In august, inflatia din SUA a urcat pana la 1,8%, fiind aproape de "pragul de confort" de 2% pe care, inainte de a deveni presedinte al Fed, Bernanke declara ca nu doreste sa il depaseasca. Decizia Fed a venit in urma anuntului conform caruia cresterea economica a Statelor Unite a accelerat in cel de-al treilea trimestru pana la 3,9%, acesta fiind cel mai rapid ritm din ultimii ani.
"Cresterea economica puternica din cel de-al treilea trimestru a relaxat, intr-o oarecare masura, 'stransoarea' pietei financiare", indica raportul comitetului de conducere al bancii. In acelasi timp, oficialii Fed recunosc ca "cel mai probabil, ritmul de crestere economica va fi incetinit in acest trimestru", in mare masura, "din cauza accentuarii declinului pietei imobiliare".
Cresterea economiei americane a inregistrat in cel de-al treilea trimestru cel mai rapid ritm din ultimele 18 luni, raportul Departamentului American al Comertului luand prin surprindere pe toata lumea. In ciuda declinului pietei imobiliare si a turbulentelor de pe piata financiara internationala, economia americana a crescut intre iulie si septembrie cu 3,9%.
Ritmul de crestere l-a depasit pe cel din trimestrul anterior, care a fost de 3,8%, cheltuielile consumatorilor inregistrand, de asemenea, o crestere semnificativa, de 3%. Cu toate acestea, analistii estimeaza ca rezultatele din perioada octombrie - decembrie vor fi mult mai slabe.
"Ne asteptam ca ritmul de crestere economica sa fie mult mai slab in ultimele trei luni ale anului", se arata intr-un raport al Capital Economics. Rezultatele bune, spun analisii, au fost determinate si de faptul ca turbulentele de pe piata imobiliara au venit spre sfarsitul trimestrului trei, cea mai mare parte a acestei perioade bucurandu-se de o anumita stabilitate. Acestia estimeaza incetinirea ritmului de crestere economica pana la 1,8% in ultima perioada a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO