Business Internaţional

Banca centrala americana a majorat din nou rata dobanzii, pana la 4,25%

15.12.2005, 20:42 15

Dupa cea de-a 13-a majorare consecutiva cu un sfert de punct a ratelor din ultimele 18 luni, banca centrala americana (Fed) a declarat ca miscarile viitoare vor depinde in mai mare masura de evolutia ratelor inflatiei si a cresterii economice.

Rata dobanzii, adica 4,25%, se afla acum la cel mai scazut nivel din ultimii 45 de ani, relateaza Bloomberg. "Vom ajunge intr-un punct in care ritmul precis de crestere al economiei va incepe sa conteze", a declarat Avery Shenfeld, senior economist in cadrul CIBC Wold Markets din Toronto. Deciziile privitoare la rate vor implica de acum judecati mult mai nuantate, arata banca centrala.

Fed a majorat rata de referinta a dobanzii cu un sfert de punct, pana la 4,25%, cel mai inalt nivel din mai 2001, semnaland insa ca actualul ciclu de majorari s-ar putea apropia de sfarsit. Usoara schimbare de ton a Fed ar putea reflecta faptul ca Fed crede acum ca ratele au crescut pana la un nivel de unde nu mai alimenteaza o accelerare a activitatilor economice, cred specialistii.

Majoritatea analistilor anticipasera aceasta decizie, banca centrala expriman-du-si anterior intentia de a pastra sub control presiunile inflationiste.

Din declaratiile Fed reiese ca de acum inainte politica de rate a Fed se va baza intr-o masura mai mare pe date economice, analize, observatii si pe instinctele strategilor privitoare la efectele cresterii costurilor de contractare de imprumuturi asupra economiei. Totusi, faptul ca era majorarilor usor de anticipat se apropie de sfarsit nu inseamna ca ratele nu vor avansa in continuare. Astfel, in ciuda tonului mai moderat, banca centrala a indicat faptul ca ar mai putea fi necesare unele majorari.

Totusi, cate astfel de majorari se vor mai impune? Bill Gross, director de investitii in cadrul Pacific Investment Management Co. din California, arata ca-si mentine previziunea conform careia Fed isi va mai majora rata de referinta inca o data, oprindu-se la 4,5%.

Traderii de contracte futures considera ca exista 90% sanse ca Fed sa majoreze din nou rata dobanzii cu un sfert de punct in cadrul intrunirii de pe 31 ianuarie. Dupa aceea, probabilitatea unei noi majorari scade la aproximativ 60%, pe baza preturilor la contractele futures.

Economistii spun ca Ben Bernanke, consilier economic al Casei Albe, desemnat de presedintele american drept succesor al lui Alan Greenspan la pozitia de presedinte al Fed, se confrunta cu riscuri sporite legate de o majorare inadecvata a ratelor. "Banca centrala trebuie sa fie extrem de atenta", arata Drew Matus, senior economist in cadrul bancii Lehman Brothers.

Pentru Greenspan, intrunirea de pe 31 ianuarie va fi ultima la care va participa, aceasta data coincizand cu sfarsitul mandatului sau de guvernator al Fed. Bernanke trebuie sa primeasca confirmarea Senatului inainte de a-i putea succeda lui Greenspan.

Investitorii s-au concentrat asupra unei posibile pauze in ciclul de majorari de rate. Indicele 500 S&P a crescut cu 7 puncte, sau 0,6%, preturile la obligatiuni inregistrand si ele o crestere. Randamentele titlurilor americane cu scadenta la 10 ani au scazut cu 3 puncte baza, sau 0,03%, pana la 4,52%.

Fed a indicat de asemenea doua riscuri legate de inflatie, o posibila crestere a gradului de utilizare a resurselor si majorarea preturilor la energie.

"Fed se teme ca economia ar putea atinge capacitatea maxima", a declarat Bruce Kasman, director de analiza economica in cadrul bancii JP Morgan Chase.

Economia americana a depasit efectele nivelului record al preturilor la titei si ale daunelor provocate de urganane, inregistrand un ritm anual de crestere de 4,3% in trimestrul trei, de la 3,3% in trimestrul anterior. Totusi, ritmul de crestere al inflatiei a incetinit pana la 1,8% in octombrie, de la 2% in luna precedenta.

"Economia continua sa avanseze intr-un ritm destul de alert. Este normal ca banca sa fie ingrijorata in legatura cu presiunile inflationiste", arata Brian Sack, economist in cadrul Macroeconomic Advisers LLC din Washington.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO